НОВИНИ

Мартин Димитров: На България й трябва силна десница

Оттук нататък трябва силна дясна партия. Това трябва да бъде СДС, не виждам друг избор за България в момента. Днес имахме среща във Велико Търново, СДС се консолидира, ще си върнем силата и това ще бъде видяно в следващите месеци.

мартин димитров българия силна десница
bnt avatar logo
от БНТ
21:48, 30.01.2009
Чете се за: 08:46 мин.
У нас

Оттук нататък трябва силна дясна партия. Това трябва да бъде СДС, не виждам друг избор за България в момента. Днес имахме среща във Велико Търново, СДС се консолидира, ще си върнем силата и това ще бъде видяно в следващите месеци. „Тези избори през 2009-та година ще бъдат изключително решаващи. Защото въпросът е ще продължи ли България да се управлява от олигархията, както е в момента, или ще дадем нова посока на България. Има огромен натиск върху ГЕРБ за коалиция с БСП и сме напълно наясно, че без силна десница, без силно СДС, не може да има дясно управление, заяви в студиото на „Панорама” председателят на СДС Мартин Димитров.

СДС трябва да бъде партията, която подкрепя активните хора, малкия и среден бизнес. Това трябва да стане не на думи, а с конкретни действия, каза още той.

Цялото интервю може да видите във видеофайла или да прочетето по-долу.

Водещ Бойко Василев: Сега от европейското ляво се прехвърляме към българското дясно. Добър вечер на Мартин Димитров, новият председател на СДС.

Мартин Димитров: Добър вечер.

Водещ: Седите ли здраво в креслото на лидера, г-н Димитров?

М. Димитров: Надявам се, и оттук нататък ни трябва силна дясна партия. Това трябва да бъде СДС, не виждам друг избор за България в момента.

Водещ: Защо тогава все пишат. .. като се надявате, че някой вътре в СДС ви крои шапката?

М. Димитров: Не би била интересна политиката, ако няма такава интрига постоянно, но едно е сигурно, и днес имахме среща във Велико Търново, СДС се консолидира. Привличаме много млади хора с професии и ще си върнем силата, ще го видите през следващите месеци.

Водещ: Ама, кроят ли ви шапката или не?

М. Димитров: Не, няма такова нещо.

Водещ: Добре, има ли сили обаче СДС за политика, или само един оцеляващ апарат в момента?

М. Димитров: Както виждате, има сили. Днес в парламента, в бюджетната комисия беше одобрен много важен законопроект, който касае 30 хиляди малки магазина. Опита се един колега социалист на г-н Мартин Шулц, така известният Овчаров да фалира близо 30 хиляди малки магазина в България, регистрирайки ги насила по ДДС. Днес ги спасихме. От такава партия в България има нужда и това е СДС. Това е политика.

Водещ: Добре, а има ли, т. е. кое, реални, но малки действия?

М. Димитров: Конкретни резултати за средната класа в България. СДС трябва да бъде партията, която подкрепя активните хора, малкия и средния бизнес, учителите, лекарите. Няма партия, която да представлява реално тези хора в България и тези хора трябва да бъдат подкрепени не на думи, а с реални дела, реални политики. Точно това правим и затова ви дадох пример от днешния ден.

Водещ: Добре, а имате ли по-голяма мечта от това да бъдете по-малкото братче на ГЕРБ в следващата коалиция например?

М. Димитров: Винаги е важно не количеството, а качеството, и точно на полето на качеството ще бъде силно СДС със своите експерти, със своите политици, с опита, който имат хора в СДС през последните години. И затова може да има дясно управление единствено при силно СДС, което е сериозно представено в следващия парламент. Знаете, че има натиск в момента върху ГЕРБ от страна на БСП за едно правителство, което ще бъде нито ляво, нито дясно, никакво няма да бъде. Без силно СДС попадаме в един много мрачен сценарий. Така че ролята на нашата партия в момента е много важна.

Водещ: А вие къде се виждате след една година в тази комбинация, една година оттук нататък?

М. Димитров: След една година се надявам във вашето студио да отговоря на следния въпрос - че е върната проевропейската ориентация на България, една ориентация, която беше загубена през последните месеци. Видяхте тежки корупционни скандали, спрени европейски фондове. Премиерът Станишев си позволи да обвинява Европейската комисия в една целенасочена политика срещу България, което за мен е несериозно. Слушах и вашия гост тук, но не мога по никакъв начин да се съглася. Трябва да се признаят грешките и проблемите и е необходимо коренно различно правителство.

Водещ: А. .. аз ви попитах вие къде се виждате? Каква роля ще имате вие в тази цялата работа? Можете ли да кажете аз съм кандидат за премиер в момента?

М. Димитров: Мога да ви кажа, че аз съм кандидат за човек и въобще СДС, ролята на СДС оттук нататък е да гарантира дясна политика, да гарантира реформаторска политика. Кой къде ще бъде. .. лично аз нямам болни амбиции, но важното е посоката да бъде тази, тя да бъде гарантирана, да бъде проевропейска, защото, ако погледнем действията през последните 4 години, да не кажа през последните 8 години, има много тежки проблеми и нерешени проблеми в здравеопазването, в образованието, нещата не вървят. Много хора ще си загубят работата през следващите месеци. Не се предприемат мерки в условията на икономическа криза. Това е ролята на СДС, защото в едно правителство е важно да има хора, които да знаят как да помогнат, как да вземат бързо мерки, как да направят правилните действия.

Водещ: Обаче, ето, вие се изказвате по темите от деня и тези теми са ви близки - икономиката, газа, свободата на информиране, протестите. Къде е обаче голямата кауза на лидера Мартин Димитров? Къде е новата идея, която измислихте?

М. Димитров: Голямата кауза аз ви я загатнах, сега ще я разширя. Няма партия в България, която да представлява активните хора, хората, които. . .

Водещ: Всички партии казват това нещо, г-н Димитров?

М. Димитров: Те го казват, ама на думи, остават само думите. Няма партия, която реално да защитава малкия бизнес. Няма партия, която реално да създава условия за предприемачество в България. Няма партия, която да работи с лекарите, да е до тях, да решава техните проблеми. Това ще бъде и това вече е СДС, и затова ви дадох примери от днес, от решени проблеми в днешния ден, тъй като политиката в България стана прекалено популистка. Говорят се общи неща. Хвърлят се празни обещания. Няма ги резултати. СДС е точно партия, която произвежда резултати.

Водещ: Да де, ама трябва да покажете някаква визия, трябва да кажете как си представяте България в конкретни образи, в конкретни форми според мен.

М. Димитров: Визията е проевропейски път, тъй като много хубаво започна и вашето предаване днес, започна с Москва. Имаме правителство, което подписва всички договори, които идват от Москва. Имаме нужда от една нова политика, която да отстоява националния интерес. И днес е много хубав ден да говорим за отстояване на националния интерес, тъй като има 155 години от рождението на Стефан Стамболов. Аз идвам от Велико Търново. Това беше загубено. Имаме правителство, което ни постави в една тотална зависимост от Русия. И слушайки интервюто с г-н Медведев, той не каза, че пак няма да бъде спрян газът. Новата визия за България е визия, в която се отстоява националният интерес. Няма тотална зависимост. И България се превръща, забележете, в достоен член на ЕС. Не ни отнемат европейски фондове, България не се посочва като пример за корупция. Възползваме се ефективно от европейското членство, което е поставено в момента под много тежък въпрос.

Водещ: Добре де, толкова ли е важен. .. ето, казвате, че българската политика се занимава с общи приказки? Толкова ли е важен например, ето въпросът за дали европейските и парламентарните избори да бъдат на една дата, или да бъдат на две дати? Не е ли по-важно какво ще изнесете на тези избори, какво ще предложите?

М. Димитров: Дори и този въпрос е важен. Когато накарат хората в края на юли или, забележете, в началото или средата на август да гласуват, е нормално да има ниска активност. Защо да караме хората това лято два пъти да гласуват? Защо в условията на икономическа криза да ги караме. .. да харчим два пъти пари? Няма никаква логика. Единствената логика е, че българските социалисти и техният партньор от ДПС искат да организират избори в края на юли, като разчитат, че демократично мислещите хора няма да отидат да гласуват. Това е цялата работа. Ще бъдат на море, ще бъдат на планина. Това са едни малки игрички, които са противопоказни и не трябва да се правят.

Водещ: Да де, ама в това ли да се концентрираме, или в това какво да изнесем на изборите.

М. Димитров: Ама и това е важно, и това е важно, разбира се.

Водещ: Вие ще правите ли коалиция с ДСБ и другите десни.

М. Димитров: Разговаряме с десните партии, знаете, последните проучвания показаха категорично влизане на СДС в следващия парламент, но нашата цел е много по-голяма от това. Ние не искаме да бъдат загубени десни гласове, имаме добър диалог с останалите десни партии и ще търсим начин за формула, при която да не се губят десни гласове, защото хората очакват от нас едно нещо - очакват дясно управление, очакват промяна, очакват модернизация на България.

Водещ: Костов ли трябва да даде тази формула?

М. Димитров: Обединението може да бъде само около СДС. Това е най-голямата дясна партия в момента.

Водещ: Тоест?

М. Димитров: Така че формулата ще бъде дадена от нас, ние водим разговори. . .

Водещ: Да, давате ли я?

М. Димитров: Даваме я, да. Търсим широко обединение. Това е формулата.

Водещ: Не, защото. . .

М. Димитров: Около СДС. И вече протягаме ръка към всички десни партии, които са извън властта.

Водещ: Г-н Димитров, вие критикувате полицията, участвате в протести, дори, доколкото знам, не сте безразличен към екологичните каузи, човек би си помислил, че сте от европейската левица.

М. Димитров: Напротив. . .

Водещ: Какво ви прави десен, искам да попитам?

М. Димитров: Знаете ли, представата за ляво и дясно доста се поразми в Българи, и това е защото ние, от СДС, и аз персонално последните осем години предлагахме тезата за плосък данък например, която беше приета доста трудно между другото, ако си спомняте, от това правителство. Но дясното като понятие е начин на мислене, то е философия, то е за ограничена държава, държава, която не пречи на човека да реализира идеите си, не му пречи да направи малък бизнес, не му пречи да се развива. Това е дясната философия.

Водещ: Това не се ли провали покрай кризата?

М. Димитров: Напротив, напротив, кризата показва следното нещо, и тук съм категорично несъгласен и с вашия гост, и с много други европейски социалисти. Кризата не показа проблеми в дясното, напротив, кризата показа друго нещо, че е необходима повече дисциплина и по-ясни правила. Но нищо не може да замени пазара, нищо не може да замени предимството на една ограничена държава, която не пречи на човека да се развива. Това е дясната философия.

Водещ: Да попитаме другия Мартин дали изчезват разликите между ляво и дясно и в Европа?

Мартин Шулц: (превод) Ама, чакайте сега, моля ви се, разбира се. Огромни са различията между лявото и дясното в Европа. Това, което казва колегата Димитров в момента е интересно, какво прави той. Това. .. християндемокрацията, либералите, всички говорят като нас. Това обаче е опасно, защото така правят избирателите на Меркел. По принцип обаче хората избират оригинала, а не копието.

Водещ: А говорите ли като европейски социалист?

М. Димитров: Това е абсолютно несериозно. Нашите социалисти, между другото, в България, ако им гледате политиката, тя е много хаотична. Един ден наляво, друг ден - надясно, но хаосът преобладава през цялото време. Тоест да ги определяме като. .. дори като леви не е сериозно. Те са по-скоро хаотични. Вижте в парламента: взима се едно решение, отменя се на следващия ден, взима се друго решение, на следващия ден се променя. . . Законът за конфликт на интереси е подходящ пример. Шест месеца работиха по този закон, когато трябваше да влезе в сила казаха ама то всъщност тая работа не става, дайте сега да я променим в друга посока. Това даже не е ляво или дясно, в България има пълен хаос, хаос, в който управлява БСП, ДПС и НДСВ.

Водещ: А десни ли са българските леви?

М. Шулц: Българската политика е доста ясна. Много внимателно изслушах г-н Димитров и това, което мога да кажа, е, че всичко, което се случва в тази държава, ако е лошо, значи виновно е правителството. Значи, ако утре удари градушка, г-н Станишев ще е виновен, така звучи. Аргументацията е много интересна, която предлагате, за това, че е хаос и всичко е хаотично в България.

М. Димитров: Знаете ли, веднага ще ви кажа какво е ляво. Ляво е да се прахосват пари. Ето, вземете правителството. В края на миналата година, и тази тема я изнесохме пред медиите и беше отделено необходимото внимание, и слава богу, 4 милиарда изхарчиха в последните 20 работни дни. Питах ги, смислен въпрос - ама, кажете за какво са изхарчени тези пари, още не могат да кажат. Ето това е лявата политика. Взимат, прахосват милиарди.

Водещ: Добре, а вашата. . .

М. Димитров: Типична лява политика.

Водещ: . . . а вашата политика не е ли, ако те кажат да, вие казвате - не.

М. Димитров: Не, напротив, имаме ясни принципи. Искахме плосък данък, осем години стоим зад тази идея, когато беше в крайна сметка възприета. . .

Водещ: И те го направиха.

М. Димитров: . . . от правителството, гласувахме и ние, искахме 10-процентен корпоративен данък, правителството му трябваха доста години, за да го разбере, но гласувахме "за", защото това е наша идея. Да, някои наши идеи бяха взети от този кабинет, защото нямаха техни, и особено защото видяха, че в тежка икономическа ситуация, ако не бъдат възприети тези неща, колата тръгваше надолу. Някои наши идеи бяха възприети, да.

Водещ: Добре, нека, така, да спрем дотук с този спор. Освен ако г-н Шулц не иска нещо да каже накрая. Аз обаче искам да направим някаква връзка със следващата тема, понеже вие сте бил . . . сте работил в книжарница, а ние тук след малко ще говорим за книги, да ни кажете вашата любима книга. Дали това е "Капиталът" на Карл Маркс?

М. Шулц: "Капиталът" на Карл Маркс е една много досадна, отегчителна книга. Мога да ви предложа една интересна, добра книга, тя е на нашия бивш канцлер в Германия Хелмут Шмит. Тя се казва "Като слезеш от поста си", "Извън поста си". Това е неговата книга с какво се занимавал той, след като е напуснал поста си. Много интересни са историите в нея, но има едно прекрасно изречение вътре, а именно, че казва - политиците, които са в опозиция, винаги казват, че това, което казват те, е правилното, а пък тези, които са на власт, са в грешна посока. А пък политиците, които са на власт, казват обратното. Надявам се, че видяхме много нагледно тази вечер това.

М. Димитров: Надявам се и г-н Станишев да я прочете, защото ставаше въпрос какво се прави, след като падне един човек от власт. Така че и за него е важно четиво в момента.

Водещ: Добре, кажете една книга само.

М. Димитров: В момента се сещам за автобиографията на Стефан Стамболов. Днес с нея се занимавах и да ви кажа честно съм много впечатлен. А толкова години беше налагана една грешна представа за този човек, но той всъщност знаете ли какво прави, той отделя и прави България независима, доколкото е възможно. Прави така, че руското влияние в България да намалее и дава европейската ориентация на България. Това е един от първите български политици, които ясно казват, че България трябва да бъде член на Европейския съюз, трябва да има европейска ориентация. . .

Водещ: Да, то тогава само сето няма Европейски съюз. . .

М. Димитров: Няма, разбира се, но дава ясната европейска ориентация за първи път по един категоричен начин, по категоричен начин.

Водещ: Добре, да спрем дотук.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge

Още У нас

Близки на загинали в катастрофи ще протестират днес пред Съдебната палата
Близки на загинали в катастрофи ще протестират днес пред Съдебната палата
06:04, 25.04.2024
Чете се за: 01:02 мин.
Дневен ред: Ще бъде ли отстранен Росен Желязков?
Дневен ред: Ще бъде ли отстранен Росен Желязков?
05:58, 25.04.2024
Чете се за: 01:15 мин.
Жълт код за проливни валежи и гръмотевици
Жълт код за проливни валежи и гръмотевици
05:55, 25.04.2024
Чете се за: 02:17 мин.
Ивет Лалова стана майка за първи път
Ивет Лалова стана майка за първи път
22:24, 24.04.2024 (обновена)
Чете се за: 00:37 мин.
Стартира кампанията "Помогни на младежи от Украйна"
Стартира кампанията "Помогни на младежи от Украйна"
22:13, 24.04.2024
Чете се за: 01:07 мин.
Има ли и къде безплатни тестове за коклюш?
Има ли и къде безплатни тестове за коклюш?
21:12, 24.04.2024
Чете се за: 04:50 мин.
Исторически трилър "Мистерии в Хераклея Синтика"
Исторически трилър "Мистерии в Хераклея Синтика"
20:47, 24.04.2024
Чете се за: 03:07 мин.
Европарламентът: В България има руска мрежа от агенти
Европарламентът: В България има руска мрежа от агенти
20:27, 24.04.2024
Чете се за: 03:40 мин.
Скандалът в митниците: Асен Василев отново отрече да познава Марин и Стефан Димитрови
Скандалът в митниците: Асен Василев отново отрече да познава Марин и Стефан Димитрови
20:00, 24.04.2024
Чете се за: 04:37 мин.
20 дни по-късно: Държавата ще изплати обещаната на земеделците "украинска помощ"
20 дни по-късно: Държавата ще изплати обещаната на земеделците "украинска помощ"
19:53, 24.04.2024
Чете се за: 01:32 мин.
Обрат по случая "Даная" - прекратено ли е разследването за смъртта на 15-годишното момиче?
Обрат по случая "Даная" - прекратено ли е разследването за смъртта на 15-годишното момиче?
19:19, 24.04.2024
Чете се за: 03:22 мин.
ПП-ДБ, заедно с БСП, внесоха искане за отстраняването на Росен Желязков
ПП-ДБ, заедно с БСП, внесоха искане за отстраняването на Росен Желязков
19:06, 24.04.2024 (обновена)
Чете се за: 01:00 мин.
Топ 24
Най-четени
Когато се ядосвам, пиша фейлетони - гражданският протест на юриста Марин Божков
Когато се ядосвам, пиша фейлетони - гражданският протест на юриста Марин Божков
Мартин Шулц: България бележи забележим напредък
Мартин Шулц: България бележи забележим напредък