НОВИНИ

Милен Велчев за предизборната политика на НДСВ и за финансовата криза

Ние винаги сме се явявали самостоятелно на избори и не виждаме причина сега да влизаме в коалиции, заяви в студиото на „Денят започва” Милен Велчев, заместник-председател на НДСВ. Преговори с ДПС по този въпрос не се водят, както и в НДСВ не текат дискусии на този етап за коалиране с когото и да било. Анализите на НДСВ, основаващи се на социологически проучвания, сочат, че жълтите ще влязат в следващия парламент.

милен велчев предизборната политика ндсв финансовата криза
bnt avatar logo
от БНТ
11:24, 12.03.2009
Чете се за: 10:22 мин.
У нас

Ние винаги сме се явявали самостоятелно на избори и не виждаме причина сега да влизаме в коалиции, заяви в студиото на „Денят започва” Милен Велчев, заместник-председател на НДСВ. Преговори с ДПС по този въпрос не се водят, както и в НДСВ не текат дискусии на този етап за коалиране с когото и да било. Анализите на НДСВ, основаващи се на социологически проучвания, сочат, че жълтите ще влязат в следващия парламент. НДСВ ще бъде в либералния център, каза още той и прогнозира, че без НДСВ следващото управление няма да мине. През последните 8 години НДСВ показа, че политиката, която води е необходима за страната. Милен Велчев подчерта, че НДСВ настоява да се въведе единен електронен регистър за издаване на удостоверение за гласуване на друго място, за да не може с една бележка да се гласува в 10 или 20 секции. Друго предложение, на което жълтите много държат, е в избирателните секции данните на гласоподавателите да се нанасят в изборните списъци пред самите избиратели, така ще се избегне вписването на мъртви души. Милен Велчев е категоричен, че в изборното законодателство трябва да залегнат и правила, които да пречат на купуването на гласове.
Подготовката за приемането на България в еврозоната трябва да бъде основен приоритет на политиката на следващото правителство, каза той и допълни, че правителството на Станишев се е забавило с влизането във валутния механизъм, т.нар. ERM2. Той обясни, че подобна политика не е била толкова спешна преди кризата, но в момента става изключително важна. Радваме се, че премиерът възприема този приоритет, допълни той.
В условията на финансова криза увеличаването на заплатите в България би било равносилно на ритуално самоубийство, тъй като би довело до прогонване на чуждите инвеститори, което ще е пагубно за икономиката ни, обясни Милен Велчев. Никой не казва, че управлението на една страна е само низ от популярни действия, налага се да се вземат и тежки решения. Той уточни, че фискалният резерв е на рекордно високо равнище в момента. Приходите надхвърлят разходите с над 2 млрд. и благодарение на тази фискална възглавница България понася по-леко кризата, аргументира се той. В заключение Милен Велчев заяви, че страната ни не се налага да взима заеми, но имаме нужда от положителен сигнал от МВФ – т.е. да ни бъде предложено предпазно споразумение, което ще осигури по-голямо спокойствие на инвеститорите у нас.

------------------------

Пълен текст на разговора:

Водещ Марин Маринов: Здравейте отново. С приближаването на края на мандата на парламента все по-актуални започват да стават темите, свързани с предстоящите избори, с промените в изборното законодателство, една тема, която беше анонсирана много отдавна, още през януари миналата година, беше обсъждана дълго време с идеята, че няма да бъде оставена за последния момент, промените няма да бъдат оставени за последния момент, и в крайна сметка бяха оставени за последния момент. Сега все по-често се чува тезата, че всъщност време за големи, кардинални, сериозни промени няма. Продължават и различията между коалиционните партьори от управляващите, свързани с мажоритарния елемент в изборите, самата технология на вота, по противодействията на нарушенията в изборния процес. Специална комисия в парламента ще се занимава с изборното законодателство, обаче тя тепърва трябва да се конституира и да започне работа. В същото време подготовката за изборите си тече. Формират се коалиции като тази вдясно, която беше анонсирана, СДС - ДСБ. Вървят слухове и сондажи за други коалиция. Всичко това пък на фона на световната икономическа и финансова криза, на мрачните прогнози през 2009 г., включително и за България. Всичко това е повод да разговаряме със заместник-председателя на НДСВ Милен Велчев. Добро утро.

Милен Велчев: Здравейте.

Водещ: Г-н Велчев, продължавате ли да смятате, че НДСВ трябва да се яви самостоятелно на предстоящите избори?

М. Велчев: Определено, такава ни е била позицията винаги, ние винаги сме се явявали самостоятелно и не виждаме причина сега да влизаме в коалиции. Сигурно визирате новините, които се въртят през последните дни. Първо, искам да кажа, че във вчерашните новини няма нищо ново, защото същата тази информация се завъртя преди около две седмици.

Водещ: За коалиция с ДПС.

М. Велчев: За оферта, така да се каже, от ДПС. Аз искам най-отговорно да кажа, че преговори по този въпрос с ДПС не се водят и дискусии не се водят на тази тама в НДСВ.

Водещ: Това е към момента.

М. Велчев: Към момента, разбира се, аз не мога да погледна в бъдещето, но още веднъж казвам, както и нашият лидер подчерта в интервютата си около Нова година, НДСВ се готви за самостоятелно явяване на изборите.

Водещ: А възможно ли е по принцип, все пак вие сте, така, партии, които са били два пъти заедно в управлението, в либералния вектор сте, възможно ли е взаимодействие, коалиционно?

М. Велчев: Няма нищо ненормално в това да се водят разговори по принцип
и за предизборни, и за следизборни коалиции между двама партньори, които 8 години са управлявали заедно и са в едно либерално семейство, но още веднъж подчертавам, че такива разговори не се водят.

Водещ: А сред либералите в европарламента подобна теза чува ли се, обсъжда ли се оттам, насърчават ли ви да мислите в тази посока или не?

М. Велчев: Не, не сме разговаряли с нашите либерални партньори, в смисъл, че не сме получавали насърчения, в кавички, в тази посока, но че се е обсъждала сигурно в някакви кръгове, периодично сигурно се обсъжда, това трудно може да се отрече и в
това няма нищо лошо.

Водещ: Лютви Местан вчера посъветва, така, хората, лидерите в ръководството на НДСВ да не казват резки неща, свободен цитат негов, за да не изпадат после в неудобно положение.

М. Велчев: Вижте, аз лично не смятам, че ДПС имат интерес да правят жестове на когото и да било, било НДСВ, било друга партия. Така че да търсим някаква комбинация, която ще вкара по милост едва ли не хора от НДСВ в европарламента на гърба на ДПС, не виждам чий интерес би удовлетворила, със сигурност не на ДПС.

Водещ: Това е позиция ваша и за изборите за ЕП, и за изборите за национален парламент, разбирам така.

М. Велчев: Точно така.

Водещ: Добре, какво показват вашите анализи, може ли НДСВ самостоятелно да влезе в следващия парламент, защото знаете какви са данните?

М. Велчев: Да, нашите анализи се основават върху социологически данни, които ние периодично ползваме за своя собствена нужда. Поръчваме на няколко социологически агенции с цел ние да знаем реалната картина, а не да ги излеем във вестниците с някаква публицистична и пропагандна насоченост, както това се прави периодично.

Водещ: Да, какво показват вашите данни?

М. Велчев: Тези наши данни показват, че имаме реални шансове да получим
присъствие в парламента и в ЕП, и ние също така се осланяме на своята практика да мобилизираме подкрепата за НДСВ по време на кампания. До изборите остават още 4 месеца и ние нямаме съмнение, че ще можем да мобилизираме необходимата подкрепа.

Водещ: Ще бъдете, ще присъствате, това е вашата визия, ще присъствате и в следващия парламент.

М. Велчев: Да, нямаме никакво съмнение за това.

Водещ: А как виждате НДСВ в следващия парламент, понеже подхванахме
тази тема, изкушавам се да ви попитам. В следващия парламент къде ще бъде НДСВ, в опозиция, в управлението?

М. Велчев: НДСВ ще бъде в либералния център и ще направим всичко възможно. . . всъщност на мен лично ми се струва, че без НДСВ следващото управление няма да мине. Не само защото математически коалиция трудно ще се състави без участието на либералния център, но и защото експертизата, опитът на НДСВ ще бъде много, така, незаменима съставна част в управлението и в изработването на стратегия за излизане от кризата. През последните 8 години НДСВ показа, че политиката, която водим, е необходима на страната, носи реална полза и мисля, че трудно някой ще предложи алтернатива на тази политика, която наистина да е полезна за България.

Водещ: А накъде бихте, така, предпочели да наклоните везните, вашия
либерален сектор, надясно или наляво в бъдещия парламент?

М. Велчев: Ние предпочитаме да чуем избирателите накъде ще наклонят везните, защото. . .

Водещ: Това е безспорно.

М. Велчев: . . . едва ли точно от НДСВ ще зависи накъде да се наклонят везните.

Водещ: Питам ви дали. . . подтекстът ми е дали бихте, така, участвали в управление със същите коалиционни партньори, с които сте сега, при всичките, така, различия, знакови гласувания при вот на недоверие?

М. Велчев: Това не можем да го определим отсега. Първо, трябва да видим какво ще кажат избирателите и, второ, ако те изразят със своя вот желание да продължат. . . България да продължи да бъде управлявана от коалиция горе-долу в същия състав, тепърва трябва да се водят коалиционни преговори, за да се синхронизират политиките за следващото управление. Последните коалиционни преговори са водени през 2005 година и тогава успяхме да постигнем коалиционно споразумение, благоприятно за България, донесло резултати за страната през последните четири години. Оттогава са минали четири години. Може би партиите, участници в и тази коалиция, имат различни приоритети. Това може да стане ясно едва след като народът даде своя вот.

Водещ: Тоест не изключвате и такъв вариант, както и другия, както коалиция вдясно. . .

М. Велчев: Не изключвам априори никакви варианти.

Водещ: . . . но казвате, че целта е НДСВ да бъде в управлението и в следващия. . .

М. Велчев: Това е по принцип целта на всяка политическа партия. . .

Водещ: . . . следващото мнозинство?

М. Велчев:. . . и ние не правим изключение.

Водещ: Добре. Ще има ли промяна в изборното законодателство в крайна сметка?

М. Велчев: Промяна със сигурност ще има, въпросът е каква.

Водещ: Да, това. . . това ви питам всъщност.

М. Велчев: И ние, аз, така, правя връзка с вашите думи в началото, наистина много съжаляваме, че нито нашите коалиционни партньори, нито партиите от опозицията досега успяхме колективно да постигнем общо мнение около необходимите промени в изборното законодателство. Време наистина остава много малко и според нас на практика няма време вече за радикални промени в тези закони. Затова ние продължаваме, и то с още по-голяма сила, да държим на пропорционалната система, на въвеждането на преференциалния елемент в нея, държим на всички тези мерки, които нееднократно сме обявили в посока на предотвратяване на купуването на гласове и на измамите при гласуването. Например искаме да бъде въведен единен електронен регистър за издаване на удостоверение за гласуване на друго място, за да не може с една бележка да се гласува в 10 или 20 секции. Искаме в избирателните списъци ЕГН-тата и номерата на личните карти на избирателите да се нанасят пред самия избирател, вие разбирате как това може да предотврати записването на мъртви души. Искаме да се повишат санкциите за купуване на гласове и дори сме на път да постигнем това свое желание, защото то вече е подкрепено, съответните предложения на нашия колега Яни Янев, в правната комисия.

Водещ: Ще участвате в тази специална комисия, която да се занимава с изборното законодателство? Необходима ли е тя, необходима ли е тя?

М. Велчев: Без съмнение, и то много активно. Да, дали ще я наречем комисия, работна група, някакво такова тяло е необходимо, защото специалистите по изборно право във всяка партия. . . те трябва да седнат на една маса и да изложат и да синхронизират позициите на партиите.

Водещ: Искрени ли са коалиционните ви партньори в намерението си да въведат мажоритарен елемент, да променят изборното законодателство?

М. Велчев: Би следвало да попитате самите тях. Но дали. . .

Водещ: Аз за вашата теза, тях ги питаме, така или иначе, вашето усещане.

М. Велчев: . . . дали са искрени или не, за съжаление все по-малко време остава за такава кардинална промяна в законодателството.

Водещ: Не е ли всъщност целият този дебат стремеж да се протакат нещата до един момент, в който да се окаже, че време няма и трябва да се проведе по стария закон или пък съвсем, така, малки промени, свързани с. . .

М. Велчев: Едва ли това може да бъде целта на едно протакане, защото най-лесното е да обявим всички, че искаме пропорционална система.

Водещ: Е, не. . .

М. Велчев: Има и гласове. . .

Водещ: . . . намерения да. . .

М. Велчев: . . . има и гласове в другата посока, но ние нееднократно сме оборвали аргументите, които твърдят, с които се твърди, че мажоритарната система води до по-голяма демокрация. Това според нас не е така.

Водещ: Трябва ли подготовката за приемане в еврозоната да бъде приоритет за страната ни в момента в условията на кризата и на очакванията в развитието на кризата?

М. Велчев: Това трябва да бъде първи приоритет. Разбира се, даваме си сметка, че в еврозоната не можем да влезем нито утре, нито до края на този мандат. Но ако не започнем стъпките за влизане в еврозоната, ние никога няма да стигнем до самото влизане. Затова
ние съжаляваме отчасти, че това правителство се забави с влизането във валутния механизъм, т.нар. ERM-2. Той е необходимото двегодишно преддверие преди еврозоната и ако не си влязъл днес в него, не можеш ти след две години да влезеш в еврозоната. Може би това не беше толкова спешно през. . . преди да започне кризата. Сега обаче ние смятаме, че България не само трябва да удвои, но и да утрои усилията по влизане първо във валутния механизъм, после в еврозоната. И приветстваме последните сигнали, идващи от премиера, че това за нас е важен приоритет. Ние настояваме, ние, НДСВ, настояваме още от края на миналата година това да бъде един от основните приоритети на политиката и се радваме, че премиерът се съобразява и възприема този наш приоритет. Жалко, жалко, че не натиснахме още през 2007 година, когато бяхме може би в още по-силна позиция да искаме това - да влезем във валутния механизъм, защото две години по-късно, през тази година, можехме да претендираме, ако изпълним съответните критерии, за влизане в самата еврозона.

Водещ: Но в същото време финансовият министър Пламен Орешарски казва, че засега не еврозоната е приоритет номер едно за България, а запазването на финансовата, икономическата стабилност и тя според него по естествен път ще доведе страната до ERM-2 и до еврозоната.

М. Велчев: С цялото ми уважение към финансовия министър. . .

Водещ: Разумно ли е това?

М. Велчев: . . . ние винаги сме били на повече от 90 процента съгласни с неговите мнения, тук аз не виждам противоречие между поставянето на този важен приоритет - влизането в еврозоната, и запазването на финансовата стабилност. Напротив, те взаимно се подпомагат.

Водещ: Добре. Но освен всичко друго подготовката за влизане в еврозоната означава и изпълняване на строги критерии в подготвителния период, нали така, свързани с инфлация, което пък означава замразяване или поне много рязко спадане на увеличаване на заплати, на доходи. Кой. . .

М. Велчев: Това ще дойде естествено в период на криза. Кой, кой. . .

Водещ: Кой ще се наеме, мисълта ми е кой политик. . .

М. Велчев: Кой ще, кой ще пледира. . .

Водещ: . . . ще се наеме да каже на полицаите, че. . .

М. Велчев: Кой, кой ще пледира днес, че доходите трябва, както миналата
година година се увеличиха с 20 процента примерно, да бъдат увеличени и през тази година с 20 процента. Това ще бъде ритуално самоубийство от страна на държавата, защото в период, когато около нас всички държави девалвират своите валути с по 20, 30, 40 процента и заплатите на хората спадат, изразени в евро с този процент, ние в страна с валутен борд, където левът е привързан към еврото, да увеличаваме заплатите и по този начин допълнително да изгоним всички инвеститори, които могат спокойно да изберат да произвеждат в Сърбия, Румъния, Турция вместо в България, това наистина би било самоубийствено.

Водещ: Да, питам ви, защото чисто политически е много тежко да се каже на полицаите примерно, които роптаят срещу 5 процента увеличение със задна дата, а искат 50 на сто увеличение на заплатите си. Пък, за да бъдеш, така, да се каниш да влезеш в еврозоната, това е немислимо, нали, трябва да се каже ясно.

М. Велчев: Никой не е казал, че управлението е само низ от популярни действия и не е свързано с вземането на нелеки решения.

Водещ: Добре. Трябва ли страната ни да преговаря с Европейския съюз за финансова помощ за икономиката, заради кризата по примера. . .

М. Велчев: Не.

Водещ:. . . на Румъния, на други страни?

М. Велчев: Няма такава нужда. Благодарение, подчертавам, на добрата финансова политика, водена от 2001 година насам и продължена и през това правителство, на натрупването на бюджетни излишъци, които не се изразходват в края на годината, а се добавят към фискалния резерв, този фискален резерв сега е на рекордно високо равнище за този период от годината, за месец февруари.

Водещ: Критикуват ви обаче, че изхарчихте доста пари в края на миналата година.

М. Велчев: Това. . .

Водещ: Опозицията ви критикува.

М. Велчев: Това е така, но и два милиарда не бяха изхарчени от събраните, т.е. бяха събрани. . . След като бяха изразходвани част от преизпълнените приходи, общо. . .

Водещ: Мисълта ми е разумна ли е критиката отдясно, че е можело да не се харчат и тези пари.

М. Велчев: Не, не е разумна. Общо приходите надхвърлиха разходите с около два милиарда. Тези два милиарда се добавиха към и без това високия фискален резерв от минали години. И именно благодарение на тази възглавница, финансова възглавница, България понася кризата много по-добре от повечето страни в Европейския съюз. Затова ние нямаме нужда от финансова помощ нито от Европейския съюз, нито от МВФ. Но ние смятаме, от НДСВ, че имаме нужда от положителен сигнал от страна на МВФ, сигнал, който ще дойде с подписването на предпазно споразумение с България. Предпазно означава, че ние няма да получаваме финансиране от МВФ така, както получават такова финансиране Унгария, Украйна, Латвия и за каквото преговаря Румъния. Но всички инвеститори ще знаят, че в
случай на нужда, вероятно такава нужда няма да възникне, но в случай на нужда МВФ е още една гаранция, че страната няма да изпадне в трудности.

Водещ: Това е вашата идея, която лансирахте още преди няколко седмици. Има и други гласове, че всъщност това е лош сигнал към инвеститорите, но така или иначе това е част от, така, от дебата по темата.

М. Велчев: Не съм съгласен с тези гласове, защото това щеше да е така, ако България беше единствената страна. А когато половината страни в Европа или преговарят с МВФ, или обсъждат тази идея, или вече са получили финансиране, не може това да е лош сигнал.

Водещ: Добре. Благодаря ви за този разговор. Към момента няма преговори, не вървят сондажи за предизборна коалиция с ДПС. . .

М. Велчев: Категорично не.

Водещ: . . . с когото и да било и за евро. . . С когото и да било или?

М. Велчев: С когото и да било.

Водещ: С когото и да било и за евроизборите, и за изборите за национален парламент. Но вашите анализи сочат, че НДСВ ще присъства в бъдещия парламент и ще участвате. . .

М. Велчев: Точно така.

Водещ:. . . във властта. Това, това разбрах от думите ви и поне това са намеренията ви.

М. Велчев: За участието във властта ще кажат българските граждани.

Водещ: Да, но това са ви намеренията да участвате, независимо дали наляво или надясно ще се наклони либералният вектор в бъдещия парламент.

М. Велчев: Това ще зависи от избирателите, още веднъж подчертавам.

Водещ: Добре. Благодаря ви. Милен Велчев беше наш гост.

http://infocenter.bnt.bg/

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge

Още У нас

Отменено е решението за създаване на МБАЛ „Мама и Аз“
Отменено е решението за създаване на МБАЛ „Мама и Аз“
22:18, 01.05.2024
Чете се за: 00:37 мин.
8 медала за българските математици от Балканиадата във Варна
8 медала за българските математици от Балканиадата във Варна
22:08, 01.05.2024
Чете се за: 01:47 мин.
Бургаският зоопарк ще раздаде великденски яйца на част от обитателите си
Бургаският зоопарк ще раздаде великденски яйца на част от обитателите си
21:01, 01.05.2024
Чете се за: 02:15 мин.
Празнична митинг-заря в Панагюрище
Празнична митинг-заря в Панагюрище
20:30, 01.05.2024 (обновена)
Чете се за: 01:02 мин.
България отбелязва 148 години от Априлското въстание
България отбелязва 148 години от Априлското въстание
20:18, 01.05.2024
Чете се за: 03:27 мин.
Главчев отмени строежа на частна детска болница, след като МС го одобри вчера (ОБЗОР)
Главчев отмени строежа на частна детска болница, след като МС го одобри вчера (ОБЗОР)
19:49, 01.05.2024
Чете се за: 11:15 мин.
Пускат движението по АМ "Струма" в участъка, блокиран от срутена подпорна стена
Пускат движението по АМ "Струма" в участъка, блокиран от срутена подпорна стена
18:53, 01.05.2024
Чете се за: 00:42 мин.
Инвеститорът на болница "Мама и аз" се отказва от създаването на педиатрично отделение
Инвеститорът на болница "Мама и аз" се отказва от създаването на педиатрично отделение
18:52, 01.05.2024
Чете се за: 00:47 мин.
БСП събра 25 леви и патриотични партии и организации в историческата сграда на НС
БСП събра 25 леви и патриотични партии и организации в историческата сграда на НС
17:41, 01.05.2024
Чете се за: 01:32 мин.
Главчев отменя решението за изграждане на частна детска болница в София
Главчев отменя решението за изграждане на частна детска болница в София
17:08, 01.05.2024
Чете се за: 00:52 мин.
ГЕРБ: Очакваме служебното правителство да работи за изграждането на държавна национална детска болница
ГЕРБ: Очакваме служебното правителство да работи за изграждането на държавна национална детска болница
16:58, 01.05.2024
Чете се за: 01:15 мин.
Русенци се включиха в традиционното първомайско хоро
Русенци се включиха в традиционното първомайско хоро
16:48, 01.05.2024
Чете се за: 00:25 мин.
Топ 24
Най-четени
30 земетресения в Македония
30 земетресения в Македония
Петролен разлив край Австралия
Петролен разлив край Австралия