НОВИНИ

Министър Ангелов за мисиите ни в Афганистан, военното обучение и бюджета за отбрана

Министърът на отбраната Аню Ангелов бе гост в студиото на "Денят започва".

министър ангелов мисиите афганистан военното обучение бюджета отбрана
Снимка:
bnt avatar logo
от БНТ
09:36, 26.09.2011
Чете се за: 05:39 мин.
У нас

Министърът на отбраната Аню Ангелов бе гост в студиото на "Денят започва".

Водеща Жени Марчева:
Добро утро казвам на министъра на отбраната Аню Ангелов.
Здравейте, господин министър, добро утро.
Аню Ангелов:
Добро утро.
Водеща:
Със сигурност имате коментар на случващото се в Катуница.
Това е нашата тънка червена нишка днес в предаването.
А. Ангелов:
Искам най-напред да изкажа съболезнованията си към близките и роднините на двете момчета, които загинаха при тези инциденти в Катуница. Моят коментар е следният. Когато кандидатствахме в НАТО, в Европейския съюз, едно от основните изисквания беше в България да има върховенство на закона. Без върховенство на закона няма демокрация. Върховенството на закона означава всички да бъдат еднакви пред него - независимо дали си от етническо малцинство или мнозинство, дали си богат или беден, дали си министър или общ работник. Всичко това трябва да бъде факт. За съжаление все още има какво да се желае много по отношение прилагането на върховенството на закона в България.
Водеща:
Смятате ли, че село Катуница е ярък пример на крещяща липса на върховенство на закона?
А. Ангелов:
Да, аз затова и изтъкнах и този факт, това изискване, което ние трябва да спазваме. И не само ние, навсякъде по света.
Водеща:
Как ще завърши всичко? Виждате как тая искра припламва тук-там, в други населени места из България.
А. Ангелов:
Най-важното е, аз съм съгласен с преждеговорившите, че това не е етнически конфликт. Това е конфликт между един човек, който се е самозабравил според мен, изключително много богатства натрупал, и хората около него, които се чувстват потиснати по един или друг начин. Това е повече социално недоволство, отколкото някакъв етнически конфликт. Аз видях и, предполагам, и всички зрители ваши са видели, че участваха и представители на ромите в тези събития вчера и онзи ден. Така че според мен именно това, че за някои, включително и за големи групи хора, законът не се прилага еднакво, означава, че всъщност нещо куца в нашата демокрация, и това е върховенството на закона.
Водеща:
Като. . . предполагам, че сте един от хората в България,
които най-добре знаят това що е сигурност, според вас правилно ли постъпи полицията, когато се отдръпна назад и когато позволи на част от жителите на Катуница и не само на жителите на Катуница да подпалят част от имотите на фамилията на Цар Киро.
А. Ангелов:
Аз няма да давам преценка, не е нито в моите правомощия, нито пък бих искал да се намесвам в работата на ресори, за които аз не отговарям, но обществен ред и опазване на обществен ред означава да не се допускат екстремни действия нито от едната, нито от другата страна. В този смисъл всеки от нас може да си направи преценка дали са били правилни или неправилни действията на полицията.
Водеща:
Добре, като поговорихме за пожари, вчера лумна пожар в
близост до сградата на Генералния щаб на Българската армия. Какви са щетите?
А. Ангелов:
Даже не зная за такова нещо.
Водеща:
Така ли?
А. Ангелов:
Не. А, имате предвид МО-2. . .
Водеща:
Късно снощи. . .
А. Ангелов:
Близо до. . .
Водеща:
Да, в близост. . .
А. Ангелов:
Там има доста изоставени сгради, които. . .
Водеща:
Точно така, в някакъв склад, да.
А. Ангелов:
. . . са най-вероятно и обекти на, тоест хора се настаняват
там самоволно, в смисъл клошари, други. Възможно е да възникне такъв пожар, но аз не зная и не ми е докладвано.
Водеща:
Добре. За Афганистан да поговорим. Готова ли е стратегията за изтеглянето на войските ни от Афганистан?
А. Ангелов:
Трябва да произнасяме точните думи. Ние готвим стратегия как ще продължи нашето участие по-нататък в операцията ИСАФ в Афганистан. Това са точните думи. То е естествено. Продължението включва и намаляване постепенно на контингента ни в Афганистан. . .
Водеща:
Сигурно е, че ще бъде постепенно това намаляване на
контингента. . .
А. Ангелов:
Постепенно намаляване на контингента до края на 2014 година. Точно какви етапи, какво ще се случи през следващата, през по-следващата, 2013 година, е въпрос именно на тази стратегия. Съвместно работят две групи - едната от външно министерство, едната от Министерството на отбраната, и в края на октомври, началото на ноември ще представим на Съвета за сигурност нашите заключения по отношение на това как трябва да изглежда нашето участие до края на 2014. Съобразно решението на съвещанието на високо равнище на държавните глави в Лисабон операцията в тази активна фаза трябва да приключи до края на 2014 година.
Водеща:
А като казвате 2014, това означава ли, че през тази година последният български войник ще се изтегли от Афганистан.
А. Ангелов:
Това не означава, тъй като това не е срок, в който трябва да стане пълното изтегляне на всички сили и средства, които сега, в момента, се намират на територията на Афганистан. Това означава преди всичко активната фаза да приключи до този срок. А ще останат и наши подразделения, и на всички други държави, които участват, повече от 48 се те в момента, ще останат да подпомагат подготовката на силите за сигурност на Афганистан, обучението и така нататък.
Водеща:
Колко момичета и момчета всъщност сега имаме в Афганистан?
А. Ангелов:
В момента са около 610.
Водеща:
Сто и десет.
А. Ангелов:
Скоро върнахме двама по здравословни причини. Варира
цифрата. Не е точно закована. Разрешението е за 620, което имаме от Министерския съвет. Въпросът е, че тези момчета и момичета служат честно, предано, изпълняват стриктно своите задължения и. . . Аз, така, възприемам някои изявления на някои кандидатпрезидентски двойки с насмешка, но да се отнасяш с насмешка към това, което правят нашите офицери и сержанти, и войници в Афганистан, в Босна и Херцеговина, на други места, където участват, а и на територията на страната в ежедневната им подготовка, да наричаш жалки, е най-малкото абсолютно некоректно и обидно.
Водеща:
Спомням си, подобни насмешки имаше, когато "Дръзки" отплува във водите на Средиземно море, за да участва в мисията на. . .
А. Ангелов:
И за "Дръзки". . . Разбира се, това е, общо взето, една
черта, която преследва българина от много години, черта на определен нихилизъм към това, което ти си постигнал, какво можеш да постигнеш и какво притежаваш всъщност.
Водеща:
За закона за резерва да кажем няколко думи. Той е важен в много отношения, но едно от, как да кажа, най-щекотливите неща е, че с него ще въведете в горната степен на средното образование задължително избираем предмет военно обучение. Сега, кому е нужно това, защо трябва да се прави?
А. Ангелов:
Това не е военно обучение в смисъла на това, че ще вземете едно момче или момиче и ще го обучавате какво е това автомат, как се разглобява, сглобява, как се стреля и така нататък?
Водеща:
А какво, ако не това?
А. Ангелов:
Абсолютно нищо подобно няма от онова, което беше и много от по-възрастните хора знаят какво беше като военно обучение - лагерно обучение и т.н. Нищо подобно няма. Самата конституция задължава да има определена степен на подготовка на българския гражданин за защита на отечеството. Има такъв член, ал.2 в конституцията.
Водеща:
Това добре. Ама какво ще съдържа тази подготовка. . .
А. Ангелов:
Ще съдържа следното: ще съдържа най-общо запознаване с това що е то отбрана, как тя се осъществява, какви са задълженията на българските граждани при осъществяване на отбраната, какво представлява българската армия, от какви видове въоръжени сили се състои, как тя се подготвя, къде участва. Всичко това е на базата на един теоретичен разказ от специалисти, които ще разкажат това на момчетата и момичетата.
Водеща:
Ама няма ли да бъде скучно, а ще бъде интересно на младите?
А. Ангелов:
Сигурен съм, че ще бъде интересно. Освен това обаче заедно с Министерството на вътрешните работи ние водим сега разговори, в тези часове те да получават някои научни познания по действия в екстремни ситуации - при наводнения, пожар, земетресение и т.н., тъй като. . . не само за себе си, но и да подпомагат по-малките и своите родители, когато се случат такива събития. Всичко това ще представлява т.нар. задължително военно обучение. Няма да има военно обучение в този вид, в какъвто имаше преди.
Водеща:
Добре, и да завършим с парите за отбрана. Притеснява ли ви това, което каза финансовият министър и вицепремиер Симеон Дянков преди известно време, че неговото стремление е догодина да има по-малко пари за системата за сигурността и повече пари за културата, повече пари за образованието?
А. Ангелов:
Що се касае до относителната тежест на отделните сфери в зависимост от състоянието, в което се намират в момента, аз също считам, че за здравеопазване и образование трябва да се дадат и повече пари, но. . . и култура, включително. Но това става в т.нар. относителни граници, т.е. в какво съотношение ще бъде делът на бюджета на тези министерства по отношение на брутния вътрешен продукт. Аз си мисля, че има възможности, онова, което е записано в Бялата книга за отбраната и въоръжените сили, средно годишно да имаме 1.5 процента от брутния вътрешен продукт за отбрана, това да се осъществи, тъй като това е решение на Народното събрание. А Народното събрание е еманация на народната власт, на властта на народа по-скоро, както е писано в конституцията.
Водеща:
Сега, тази година, какъв процент от брутния вътрешен
продукт. . .
А. Ангелов:
А, все още не сме започнали още истинските разговори в
Министерството на финансите. Тоест в обмен на мнения между Министерството на финансите и Министерството на отбраната, те ще бъдат вероятно в края на октомври и началото на ноември, и тогава ще стане ясно с какво ще разполагаме през следващата година.
Водеща:
Добре, последен въпрос. Премиерът Бойко Борисов заяви,
когато се честваше 100-годишнината от създаването на
военновъздушните ни сили - нови самолети и модернизация за армията ще има, като повишим доходите и оправим инфраструктурата.
А. Ангелов:
Модернизация и сега има. Ние сега ще получим, следващата седмица, вертолети "Пантер", ще дойде първият вертолет. Получихме транспортен самолет нов - "Спартан". Става въпрос тук за многоцелеви изтребител и, така, доста. . . значителните средства, които са необходими за неговото придобиване. По принцип ние считаме, че това може да стане едва като доставка в началото на 2014-2015 година. Означава това, че има достатъчно време, както каза премиерът, и да. . . включително да получим и по-големи пенсии и заплати в България. Това означава неговото искане, всъщност той поставя на трето място модернизацията. Аз съм съгласен с тази градация.
Водеща:
Добре. Благодаря ви за този разговор. Това беше министърът на отбраната Аню Ангелов.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge

Още У нас

МЗХ затяга контрола при имитиращите млечни продукти,
МЗХ затяга контрола при имитиращите млечни продукти,
10:34, 18.09.2024
Чете се за: 03:52 мин.
Задържаха молдовец за трафик на мигранти
Задържаха молдовец за трафик на мигранти
10:03, 18.09.2024
Чете се за: 01:12 мин.
Каква е съдбата на препарираните животни, конфискувани от бракониери?
Каква е съдбата на препарираните животни, конфискувани от бракониери?
09:40, 18.09.2024
Чете се за: 01:37 мин.
Ще одобри ли служебният кабинет компенсациите за бизнеса за скъпия ток?
Ще одобри ли служебният кабинет компенсациите за бизнеса за скъпия ток?
09:13, 18.09.2024
Чете се за: 00:55 мин.
Нови детски карти за градския транспорт в София
Нови детски карти за градския транспорт в София
09:09, 18.09.2024
Чете се за: 02:22 мин.
Ремонтът на НГДEК продължава да се бави
Ремонтът на НГДEК продължава да се бави
08:54, 18.09.2024
Чете се за: 02:35 мин.
"За" или "Против": Вендинг машините между интереса на пациента и на фармацевта
"За" или "Против": Вендинг машините между интереса на пациента и на фармацевта
08:43, 18.09.2024
Чете се за: 04:17 мин.
Застрояват парка в Сандански?
Застрояват парка в Сандански?
07:27, 18.09.2024
Чете се за: 02:15 мин.
На първо четене: НС ще обсъди промените в Закона за насърчаване на инвестициите
На първо четене: НС ще обсъди промените в Закона за насърчаване на инвестициите
07:09, 18.09.2024
Чете се за: 02:22 мин.
Положителна проба за наркотици е дал мотористът, който помете двама души, слизащи от автобус
Положителна проба за наркотици е дал мотористът, който помете двама души, слизащи от автобус
06:58, 18.09.2024
Чете се за: 00:17 мин.
Значителна облачност и превалявания и днес
Значителна облачност и превалявания и днес
05:55, 18.09.2024
Чете се за: 02:47 мин.
Фармацевти срещу вендинг машините: Ще се стигне ли до протести?
Фармацевти срещу вендинг машините: Ще се стигне ли до протести?
05:52, 18.09.2024
Чете се за: 01:25 мин.
Топ 24
Най-четени
Срещи в Пловдив заради конфликта в Катуница
Срещи в Пловдив заради конфликта в Катуница
Полицейско присъствие в ромските махали в Пловдив
Полицейско присъствие в ромските махали в Пловдив