НОВИНИ

Борисов: Хората на тези избори са казали - не правете коалиция

Нещата в Европа и в света вместо бавно да се оправят, те рязко се влошават, а когато си част от един европейски механизъм, това рано или късно се отразява и на твоята държава, коментира в Панорама премиерът Бойко Борисов.

борисов хората избори казали правете коалиция
bnt avatar logo
от БНТ
21:44, 04.11.2011
Чете се за: 17:32 мин.
У нас

Нещата в Европа и в света вместо бавно да се оправят, те рязко се влошават, а когато си част от един европейски механизъм, това рано или късно се отразява и на твоята държава, коментира в Панорама премиерът Бойко Борисов.

Той призова новоизбраните кметове на общини да не изпуснат, по думите му, нито едно евро по фондовете и нито една стотинка от кофинансирането на държавата. Това е огромният резерв и за държавата, и за общините в следващите години, посочи премиерът.

Борисов оправда многобройните нарушения по време на изборите "две в едно" с думите: "Във всички избори е имало проблем досега. Направихме ги две в едно, защото е криза, да не прахосваме пари. На втория тур нямаше никакви проблеми".

Продължавайки темата, той благодари на Цветан Цветанов за това, че е "вложил сърцето и душата си в тази кампания". "Това даде възможност аз и цялото правителство да не усетим, че има кампания, а да си работим. Бях само на откриването в Бургас. Това беше петък вечерта. Не съм участвал в нито едно предизборно мероприятие", заяви Борисов.

Той отбеляза, че е крайно време парламентът да вземе решение за купуването на гласове, за да може този акт да се криминализира и да могат прокурорите да ползват Специални разузнавателни средства.

Бих се съюзил с всички политически партии в тази държава, ако народът им дава власт и ни задължи да го направим. В момента хората дадоха вота си отново да продължим реформите и да продължим да управляваме сами, подчерта премиерът. Той заяви, че с огромно удоволствие би се коалирал със Синята коалиция, но сините имат само 3-ма общински съветници в София от 61. Хората на тези избори са казали - не правете коалиция, категоричен беше премиерът.

На въпрос - още ли ще свиваме коланите, Борисов каза, че коланите се свиват в цял свят. На нас ни се падна най-лошото време и най-непопулярните мерки да ги правим ние, каза Борисов. Той заяви, че неговата роля е като на хирург, който трябва да излекува БДЖ. Железниците имат близо 1 млрд. лв. задължения и продължават да генерират задължения, които се покриват от пенсии, здравеопазване, сигурност, детски градини.

Когато един фалирал комбинат „Кремиковци" работеше заради няколко човека, те генерираха задължения в железниците, каза той. Според него 500-600 души от съкратените от БДЖ, които стават, ще отидат на работа в метрото. Ако не съкратим тези 150 влака и не съкратим тези 2000 души, умира цялата система, убеден е премиерът.

Премиерът коментира и новината от деня, свързана с предложението за закриване на Държавния резерв. Той заяви, че в сряда, на заседание на Министерски съвет, въпросът ще бъде обсъден, ще бъдат изслушани всички министри и заинтересувани страни. "Целта е да се спестят 50 милиона лева", каза Борисов.

Пълен текст на разговора

Водещ Бойко Василев:
Но преди всичко министър-председателят Бойко Борисов след изборите и преди бюджета. Добър вечер.
Бойко Борисов:
Добър вечер и честито студио.
Водещ:
Благодаря. Защо обаче вие не се зарадвахте на победата?
Б. Борисов:
Е, не съм се зарадвал.
Водещ:
Не ви личеше.
Б. Борисов:
Не сме празнували, не сме се чукали с шампанско, не. . . Аз не съм човек, който като свърши някаква работа, трябва да се вдига голям шум. И още повече, че на другия ден ни предстоеше новият бюджет. Много работа, много ангажименти, много проблеми. И вече на хората сигурно е омръзнало, но нещата в Европа и в света, вместо бавно да се оправят, те рязко се влошават. А когато си част от един европейски механизъм, това рано или късно се отразява и на твоята държава. Така че аз съм отговорен човек и това, което мина като избори. . . Разбира се, честитя на Росен Плевнелиев и на Маргарита Попова. Честитя на всички новоизбрани кметове, областни. . . председатели на общински съвети, които ще изберат, и ги призовавам още от днес, дето се казва, специално кметовете на малки, големи, средни общини, да не изпуснат нито едно евро по фондовете, които имаме, и нито една стотинка от кофинансирането на държавата. Това е огромният резерв и за държавата, и за общините в следващите години.
Водещ:
Дали обаче победата не ви загорча заради многобройните скандали по време на изборите?
Б. Борисов:
Те нямаха друг шанс, БСП и компания, освен да говорят такива неща. Сега, ние също бихме могли да кажем в тези градове, където на косъм не спечелихме на втория тур, че има манипулация. Но това на кого му помага? Само си черним държавата. Безспорен факт е, че в големите градове, където е абсурд да има манипулации или да се отрази, не казвам, че има, но дори да има някаква, и то, така, по новите магистрали, които строим - София, Пловдив, Стара Загора, Нова Загора, Ямбол, Бургас, ляво и дясно - Созопол, Поморие, от другата страна София, Търново, Севлиево, Габрово, Варна, Русе, Благоевград, аз мисля, че това е един много добър резултат, който постигнаха партията и нашите кандидати. И за кой ли път ще благодаря на Цецо Цветанов за изключителното не само ангажиране, душата и сърцето, което вложи в цялата предизборна кампания. Просто това, което направи за кандидатпрезидентската двойка и за всички, разбира се, кметове, заслужава като председател на партията да му благодаря още веднъж. А и това даде възможност и аз, и цялото правителство да не усетим, че има кампания, а да си работим и да си свършим работата през този месец. Факт е, че аз съм бил на откриване на кампанията в Бургас, и то вечерта, в неработен ден, веднъж в Перник, вечерта, когато го съчетахме с откриването на Пернишкия театър, и аз не съм участвал в нито едно предизборно мероприятие на партията.
Водещ:
Г-н Борисов, все пак ще признаете проблеми в следните области - купуването на гласове, силови действия на властта и кадърността на изборната администрация, или във всичките, или в някои от тях?
Б. Борисов:
Вижте, във всички избори досега е имало проблеми, във всички избори. Този път ги направихме две в едно поради една-единствена причина, защото всеки избор, грубо казано, е около 20 милиона лева. В тази криза да се харчат два пъти по 20 милиона, за кметове и след това за президент, считам, че е прахосничество. На втория тур нямаше никакви проблеми.
Водещ:
Да, обаче, ако администрацията беше два пъти по-подготвена,
нямаше да има проблеми въобще.
Б. Борисов:
Да де, ама все пак не забравяйте, че 93 хиляди души
участваха в този процес като администрация, на които ние като държава сме платили пари. Това са много пари. Огромни пари, които са платени. За купуването на гласове аз считам, че е крайно време и парламентът да вземе решение и да го промени, за да се криминализира този акт и да могат прокурорите да ползват специални разузнавателни средства. Истински се надявам в парламента да се стигне до консенсус и това да се направи. Защото, ето, сега и прокуратурата, виждате, се оплаква, че не могат да ползват специални разузнавателни средства, защото по смисъла на закона те се ползват за престъпления над пет години, за които се получава затвор. Да не говорим, че първият бит беше нашият представител в Кърджали. За съжаление на Балканите ги има тези процеси, особено в малки или такива населени места, където хората се познават, мразят се по презумпция. Така че на няколко места се е случило. Разбира се, че нито ми е приятно, нито. . . Даже с министър Цветанов говорих да изиска справки от тези населени места и да ме запознае всъщност тези инциденти на базата на какво и как са възникнали.
Водещ:
Проблемът не беше ли, че вие искахте прекалено много да вземете някои определени места, като Плевен, като Смолян, като Банско?
Б. Борисов:
Не.
Водещ:
И там се изостриха нещата.
Б. Борисов:
Не, по никакъв начин. Резултатът на партията, само да вземем София, Пловдив, Варна, Бургас, Стара Загора и Русе, където по категоричен начин сме били, Ямбол, Севлиево, Габрово още на първи тур, Добрич още на първи тур, просто е резултат, който аз, така, доста снизходително. . . Защото действително го разбирам и колегата Станишев, той няма какво да каже друго. Защото сега, когато, да разведрим разговора, домакините започнат да раздават ключовете на президентските кабинети, на кметските кабинети, всъщност той ще разбере колко хора от неговите ще отидат да вземат такива ключове. Нито ще вземе ключ в президентството, нито ще вземе в големите градове. Това е истината. Освен това вече за всички е ясно от бюлетините, от това, което избирателните комисии обобщават и дават, че всъщност към гласовете на БСП са прибавени 320, 330, 350 ли са, колко, хиляди от ДПС. Всъщност, ако се махнат гласовете за Калфин и Данаилов на ДПС, ще видите, че резултатът на БСП е далече, далече под този на ГЕРБ. Така че. . . Но след като считат, че са спечелили, им честитя на всички победители. А ние като загубили, според тях, оставаме да си. . . ближем раните.
Водещ:
Е, те не са казали, че са спечелили. Те казаха, че вие сте
спечелили нечестно.
Б. Борисов:
Е как да не са казали?
Водещ:
Това казаха.
Б. Борисов:
Значи, ние ги бием вече шести път, и то по категоричен начин.
Водещ:
Вие сте силни сега, г-н Борисов, обаче тази сила може ли да се обърне срещу вас, ако нямате съюзници и ако всички застанат
срещу вас?
Б. Борисов:
Знаете ли, аз бих се съюзил с всички в тази държава, като политически партии, ако народът им дава и глас, и им дава. . . ни задължи да го направим. В момента хората дадоха вота си отново да продължим реформите и да продължим да управляваме сами. С огромно удоволствие бих направил със "Синята коалиция" коалиция, но СДС в София има трима общински съветници от 61, синя София, известна на хората, трима. Ами, хората значи на тези избори са казали - недейте правете коалиция. Истински пожелавам успех на следващите избори на всички.
Водещ:
Те биха казали - защо тогава не ни дадохте да дишаме в Плевен?
Б. Борисов:
Ами, да са си спечелили, да са спечелили.
Водещ:
Имаше особено, така, въодушевление в посока ГЕРБ да спечели Плевен. Имаше скандали, знаете, преди това с ЦИК, имаше други регистрации и т.н.
Б. Борисов:
Вижте, аз с Найден Зеленогорски от много години се познавам и мисля, че той знае и доброто ми отношение. Даже когато минах през Плевен, отидох на неговата шатра да поздравя момчетата и момичетата, които работеха там. Ходих там на библиотеката, когато откриваше, какво ли не. Той винаги, когато е пожелал, е влязъл в моя кабинет. Най-толерираните от мен кметове са били червените кметове, особено в Шумен, особено в Перник. И те ни победиха на изборите.
Водещ:
Обаче, ако този резултат сега се повтори на парламентарните избори, вие нямате съюзник. Вие влизате и срещу вас са БСП и ДПС. И ако имате 49 процента. . .
Б. Борисов:
Защо трябва така механично, така механично да се събират партиите?
Водещ:
За да ви провокирам.
Б. Борисов:
Защо БСП и ДПС?
Водещ:
За да ви. . .
Б. Борисов:
В края на краищата аз не виждам логика тези, които правиха възродителния процес, тези, които сменяха имената на хората, генераторът на всичко това беше Държавна сигурност, помните го, сега тези хора да подкрепят тези кандидати. Да, значи явно там се действа по команда. Но според мен и в ДПС би трябвало да разберат, че демокрацията не е да накараш по смисъла дали на религията, дали по смисъла на страха, или на дисциплината, не искам да се ангажирам да давам. . . Но факт е, че когато им се посочи на този етнос или на тези хора в ДПС, отиват и гласуват за точно кандидата, който им е посочен. Факт. Нали, няма. . . Макар че ние направихме няколко пробива, които не съм вярвал, че ще направим - в Дулово, в Доспат, в Девин, за което се радвам.
Водещ:
Вие посочихте вашите противници. . .
Б. Борисов:
ДПС са потърпевши от това, че дадоха 350 хиляди някъде на БСП гласове, и вместо да получат поне благодарност за това, че. . . с тези гласове те казват, че са на 150 хиляди под нас, защото иначе ще са с половин милион под нас, нали разбирате. Тогава Станишев какво щеше да каже? Вместо да каже - да, благодаря, ние четири години. . . Разбирате ли, те не са почтени дори към ДПС. Станишев беше премиер четири години заради Ахмед Доган. Той му даде неговия мандат да бъде премиер. И сега искал само да го цунка. Ами, какво толкова. . .
Водещ:
Вие посочихте. . .
Б. Борисов:
И пак му даде, и без целувка, и с целувка, не ги знам, но
пак му даде 350 хиляди гласа човекът.
Водещ:
Е, тази целувка не беше ли във вашата кошница? Не донесе ли гласове за вас после?
Б. Борисов:
Ами, ако ние се бяхме целунали и да ни даде още 350 хиляди гласа. . .
Водещ:
Ама той не искаше да се целува с вас.
Б. Борисов:
. . . тогава какво щеше да се случи? В Разград, Търговище, в Шумен, в Сливен решаваща роля на ДПС има в изборите, решаваща.
Водещ:
Ама той не искаше да се целува с вас.
Б. Борисов:
Ами, не ме харесва, нищо, харесва си Станишев сега човекът, иска си от тях да се целува. Говорим чисто. . .
Водещ:
Теоретично. Вие посочихте вашите противници - Георги Първанов, Ахмед Доган. Те неудобният противник ли са за вас, или обратно, удобният?
Б. Борисов:
Поне от това, което видях на тези избори, считам, че това ще бъде новата коалиция. Разбира се, има доста време, две години до следващите избори, всякакви процеси могат да протекат и в ляво, и в центъра. Ще поживеем, дай Бог, ще видим.
Водещ:
Не ми казвате тази коалиция удобна ли е за вас. Защото
напоследък, който застане срещу Ахмед Доган, като че ли печели гласове.
Б. Борисов:
Ами, затова казвам, че в случая социалистите не бяха честни към него. Ако аз сега съм премиер благодарение на Доган, винаги ще кажа - благодаря, г-н Доган. Както винаги съм казвал, нали, че благодарение на царя хората видяха моята работа, харесаха ме.
Винаги съм казвал, че няма по-добър дипломат. Нямаше по-добър избор за президент на България. Ако царят беше президент, за Шенген въобще нямаше да си помисли Холандия да ни спира. И съм сигурен, че холандската кралица щеше лично да се намеси тогава. Сигурен съм. Няма среща в света, която да съм провел, и в края на нея да не ме попитат - как е царят, добре ли е, с какво се занимава. А Жан-Клод Юнкер, шефът на еврозоната и премиер на Люксембург, като беше тук, каза - вие имате диамант, не го ползвате.
Водещ:
Искахте ли вие да го използвате? Защо не го сложихте за президент вие?
Б. Борисов:
Нямаше да спечелим по този начин. Веднага щяха да ни атакуват - дългата ръка, за някакви процеси, които, задкулисни, а то няма. Аз го казвам цялата си почит и уважение към това, което. . . и към момента, днес, царят ни е най-рейтинговият политик на България. Неговата дума тежи повече и от моята, и на Първанов, и на Плевнелиев. И днес. Но ние не можахме като нация да се възползваме от външнополитическите възможности, които има царят. Меглена Кунева не може да се превъплати в ролята на царя, защото не е.
Водещ:
А вие кой предпочитате да е начело на БСП - Първанов или Станишев?
Б. Борисов:
Имам практика никога да не се меся в работата на други партии. Не обичам в моята да се месят, не давам и акъл, още повече че пък и никой не ми го е поискал, за да го дам.
Водещ:
С противника ли внимавате повече или с подмазвачите?
Б. Борисов:
А, при мене подмазвачите трудно виреят по простата причина, че е много напрегнато времето и няма за какво да ти се подмажат, а и всяко подмазване води до груба грешка.
Водещ:
Сигурен ли сте?
Б. Борисов:
В случая само мога да кажа, че Първанов е по-голям играч, политически играч, казвам го като. . . Факт е, че и на двата тура той ме поздрави за доброто представяне на ГЕРБ, Станишев не го направи. В края на краищата феърплеят и играта това. . . Това е хубаво заради другите хора, това е хубаво заради посланиците, заради всички сигнали, които отиват нататък в Брюксел.
Водещ:
Някои хора. . .
Б. Борисов:
Защото, съгласете се, не може да дойде президентът Бузек една седмица преди това, да направят в Европейския парламент второ гласуване, за да има резолюция за България за Шенген, че всичко сме изпълнили, за да не може опозицията по никакъв начин да ни атакува по тази тема. Да дойде точно в това време и президентът Барозу с всичките си важни еврокомисари, най-важните всъщност - по финанси и по инфраструктурни проекти. Да отидем да открием заедно възли и магистрали. Нека четем между редовете. Европейската народна партия в лицето на Джоузеф Дол на Антонио Лопес, генералния секретар - пълна подкрепа за ГЕРБ. Нека ги разчетем тези неща и както аз внимавам, когато се изказвам за социалистите или либералите, защото в Брюксел, в Европейския парламент нашите партии - ЕНП, либерали, социалисти, трябва да решават в момента и много важни въпроси за Европа и ние не трябва на местно ниво да им създаваме допълнително проблеми.
Водещ:
Тъкмо започнахте тази тема, да ви питам за бюджета. Още ли ще свиваме коланите?
Б. Борисов:
Коланите се свиват в цял свят. Коланите виждате - и партийни лидери, и президенти на огромни държави, най-големите, с най-голям авторитет, които бяха избирани със салюти от своите народи, като се започне от президента Обама до Саркози, до Меркел, канцлера, виждате какви резултати има и как падат в класациита. И между другото България е единственият прецедент, в който след две години управление на управляващата партия ние дадохме толкова добри резултати.
Водещ:
Естония е другият прецедент.
Б. Борисов:
Разбира се.
Водещ:
И там имаше свиване на. . .
Б. Борисов:
Да и това. . . аз не случайно благодарих хиляди пъти и на хората, и на Господ за това, че те оцениха, българските граждани, че и политическа криза в тази ситуация. . . сега, вярно, че телевизиите много помагат и медиите, давайки всеки ден какво се случва в Гърция, всеки ден какво се случва в Италия, от днес Международният валутен фонд е поканен вече в Италия, всъщност други хора влизат там в управлението, за да организират финансите; това, което се случва в Испания и Португалия, и една по една държавите, които вървят и разбират, че всъщност това, което го правим тук, то е задължително.
Водещ:
Да де, ама аз се. . .
Б. Борисов:
Това е като хирургия. Ние трябва да го направим.
Водещ:
Обаче аз се поставям на мястото на тези 2000 железничари, които ще загубят работа, както се чува.
Б. Борисов:
Ами. . .
Водещ:
Как те да. . . откъде да ходят въобще тия хора, аз това се чудя, къде да ходят?
Б. Борисов:
Не случайно казах, че на нас ни се падна най-лошото време и най-непопулярните мерки да ги направим ние. Защо? Какъв е изходът? Значи, в момента моята роля е като на хирург. Идва пациент, който умира. Той умира. Железниците вече са на близо 800 млн., 800 млн., близо милиард задължения. Всяка година те продължават да генерират задължения, сиреч този организъм умира и тези 800 млн., тези задължения се покриват от пенсии, от здравеопазване, от сигурност, от детски градини, за да живеят тези 2000 хора, които вие казвате, нали така? Те се взимат отнякъде тези пари. Години наред, вместо да се направи. . . абсцесът или операцията да се отреже това, което е било болно, те са ги оставили тази гангрена да обхване целия организъм. Нещо повече, когато един фалирал комбинат "Кремиковци" работеше заради няколко човека, те генерираха задължения, "Кремиковци", в железниците, возеха товари - не ги плащаха, ползваха електрически ток - не го плащаха, ползваха вода - не я плащаха, заради няколко човека да лапат. Като затворихме "Кремиковци", всичко това прекъсна, само че задълженията са там. И затова ние казваме 500-600 човека от тези съкратени, които са. . . стават, разбира се, ще отидат в метрото напролет, когато го пуснем, ще им търсим работа да ги преназначим някъде. Но ако това не се направи днес от мене като хирург, даже виждате, аз не залагам и министъра или вицепремиера, да кажа, нали, това е тяхно решение - не, мое лично, за да може ударът да е в мене. Ако аз днес не отрежа този тумор и догодина тази компания ще бъде нула на нула след тази операция, и плавно ще започне да излиза и ще живее. Другият вариант - фалираме я и я приключваме днес.
Водещ:
Добре. . .
Б. Борисов:
Това са двата варианта. Затова да ме прощават, истински страдам и аз, ще се опитаме да им намерим работа, но ако не съкратим тези 150 влака и тези 2000 души, умира цялата система.
Водещ:
Добре, обратният въпрос да ви задам тогава. Твърд ли ще останете в това, което казвате, защото има още няколко области, които, изглежда, са готови на радикални, болезнени действия, или ще отстъпите при първия по-сериозен протест или стачка?
Б. Борисов:
Аз винаги съм се срещал с протестиращите, слушал съм ги и винаги, когато е имало възможност да им се помогне, съм помагал. В този случай аз съм правил поне три срещи със синдикатите, с по 20-30 човека идваха на тази среща, с ръководството на БДЖ и НКЖИ, министъра и финансовия министър и всичко това за всички е ясно. И синдикатите, и всички знаят, че те са допуснали гангрената да убие този организъм и сега е последният шанс на хирурга Борисов или да го излекува и от догодина да работи нула на нула и да може да започне вече да си генерира печалби, да си плаща сметките, или просто се ликвидира.
Водещ:
Вярно ли е, че закривате държавния резерв?
Б. Борисов
За сряда готвим решение, но то минава на съгласуване през три-четири министерства - отбрана, вътрешни работи. . . И искаме да го направим така, че да спестим 50 милиона и от него. В сряда, след министерски съвет, когато чуя и всички министри, и вземем решение или не вземем решение в зависимост от това, което ще напишат министерствата до сряда, в сряда ще го обявя. Сега не мога да кажа. Работим с цел съкращаване на 50 милиона лева разходи от държавния резерв.
Водещ:
Здравеопазването ще успеете ли да оправите сега?
Б. Борисов:
Здравеопазването, искам отново да кажа, че тази година, 2012, имаме 3 милиарда 250 милиона, които влизат в здравеопазването, 3 милиарда 250 милиона лева. Утре сутрин в Пловдив е министърът на здравеопазването, днес говорих и с комисията в парламента и предлагаме една система за подобряване и реформа на спешната помощ. Ще я изговорим отново с парламента, говорих вече с почти всички големи. . . шефове на големи болници, да чуя все пак, те са капацитети от години в тази посока, завчера в "Пирогов" новите клиники, които пуснахме. Питах го директора Раденовски какво мисли, той каза - това е единственият начин да се реши проблемът. По този начин и заплащането ще се увеличи в спешната помощ, и лечението ще бъде по-добро. Повтарям, може би тази седмица ще работим активно и по спешната помощ, за да я реформираме и нея.
Водещ:
Г-н Борисов, какъв е изводът, най-важният извод, който си направихте тази седмица като гледахте какво става в Гърция, като гледахте какво направи Папандреу. . .
Б. Борисов:
Не, аз, преди да стигнем до Гърция, още веднъж, понеже ме запитахте за партньорите и. . .
Водещ:
Съюзниците.
Б. Борисов:
. . . и опонентите или съюзниците. Дори в този бюджет ние до голяма степен, и пак тук благодаря много и на министър Цветанов, и на военния министър за това, че се съгласиха и станаха генератор на идеи, особено за вдигането на пенсионната възраст при военните, в МВР, в ДАНС, в разузнаването. Защото пак тук имаше през годините скрити трикове, които всички управляващи са правили. На практика 620 милиона се скриват от осигуровките, от всички тези работи, които отиват в армията и в МВР впоследствие, и правят дефицит в НОИ всяка година, което не е честно. И затова ние сега работим във всички тези посоки. Да, разбираме колко е важна сигурността, колко е важно това, което прави МВР и те го правят отлично въпреки това, че. . . Понеже Цветанов е много силен човек, много работа върши, и затова те се целят във флагмана на ГЕРБ. Затова е всичко това, което се прави. Всеки забрави за отвличанията и за магистралните грабежи, и за какво ли не. Ако видите като статистика колко пъти, пъти сме по-добре. Дай боже да е така. Но приоритетите в бюджетите и когато седнахме аз, Цветанов и Дянков да гледаме цялата макрорамка на бюджета, направих го по този начин, защото исках и Цветанов да види какво става по другите министерства и защо чисто политически, ако щете, защото бюджетът на правителството е всъщност изпълнение на програмата на партията.
Водещ:
Той убеди ли се?
Б. Борисов:
И аз му благодаря, че се убеди, защото е адски болезнено за всеки един министър да му взимаш от парите. Защото това автоматично води до проблеми в твоята система, автоматично. А никъде не е било много хубаво, та сега, да кажем, да го вземем. Навсякъде не са достигали, и в МВР - нито за униформи, нито за коли, нито за капитални ремонти на сгради. И столичната дирекция сигурно от 25-30 години не е ремонтирана, столичната дирекция. Безспорно му трябват 20 милиона за ремонт. Но казвам, ще изтърпите още, защото до третото тримесечие Европа отчиташе ръст на икономиката, включително и ние - 1 процент, 1.5, 2, усещаше се. Третото тримесечие всички държави отидоха на минус, големите държави. С една дума, ние трябва да стиснем още повече колана. Защо? На 1 януари 2013 г. милиард и 800 милиона с лихвите трябва да платим по заема на Милен Велчев. И ние сега, в 2012 г., трябва да ги спестим тези пари.
Водещ:
Добре, с какво. . .
Б. Борисов:
Затова ние в този бюджет въпреки всичко дадохме 50 милиона повече за наука и образование. И бюджетът на образованието отиде вече на 2 милиарда и 800 милиона някъде. Чувате за какви цифри стават: за образование - 2 милиарда и 800, за здравеопазване - 3 милиарда 250, за МВР е под милиард. Виждате какви лъжи и в клиповете са говорени на БСП.
Водещ:
Обаче с какво разполага България, за да оцелее в този
ураган. . .
Б. Борисов:
Естествено, повече за култура. Моля?
Водещ:
С какво разполага България, за да оцелее в този ураган,
освен само да стиска, г-н премиер?
Б. Борисов:
България разполага с няколко неща. Първо, с работлив и разбран народ, който може, и инстинктът на народа е много силен. На народа му е ясно, че. . . и видя какво се случи с Югославия, велика Югославия по време на войната. Видя какво се случи с недисциплинираната финансово Гърция. Вижда какво се случва всяка вечер по новините - пожари, бомби, атентати, бой, никой не работи. Гърция няма пари. Ако не вземе заема, сега на 15-и те няма да могат да платят нито пенсии, нито заплати. Може по ведомост да имаш и 10 000 евро пенсия, но на 15-и няма да ти дадат и 1 евро. Това се случва в Гърция. Това се случва и в други държави вече. Затова ние пазим стриктна финансова стабилност, всеки лев спестяваме, за да е стабилна държавата. С 250 милиона повече даваме за пенсии. Вдигнахме и 290 лв. направихме от 1 май минималната работна заплата в условията на криза. И строим повече, отколкото се строеше по времето на огромните бюджетни излишъци. Магистрала "Тракия" ще бъде завършена. Метрото на столицата ще бъде завършено. Южната дъга ще бъде завършена. "Меден рудник" в Бургас ще бъде завършен. Двете отсечки на "Хемус" ще бъдат завършени. Двата лота на магистрала "Струма" ще бъдат завършени. В момента проектираме, ще стартираме може би напролет и София - Ниш, четирилентовия път.
Къде са ни резервите? В екологията и в туризма. Дори и, ако щете, тези, които толкова много говорят какво били направили предишните години - най-големите им комплекси на морето, нашата перла, да я наречем, в туризма, Златни пясъци и Слънчев бряг, нямат пречиствателни станции. Да не говорим за Созопол, да не говорим за. . . Сега започнахме да правим на Балчик, на други. И затова ние сега влагаме огромни усилия, и някъде май месец трябва да завършим дълбокоустните зауствания в Черно море и паралелно с това започваме изграждане на пречиствателните станции. Започваме отзад напред, защото иначе пречиствателната станция се построява първо, а отпадната вода от нея се извежда на 2 км вътре в морето. Ние сега първо ще я заустиме, докато използваме парите от Европа. Само на Златни пясъци около 100 милиона е пречиствателната станция. Вие представяте ли си? Те са приватизирали Златни пясъци, колко хора са се налапали там, двадесет години вече. А няма пречиствателна станция. Бизнесът ти е там - и няма пречиствателна станция.
Така че там са ни заложбите - в иновациите, затова даваме 50 млн. повече и в средното образование, и във фонд "Наука", за да може да използваме максимално потенциала на българите. И другият голям резерв, за това аз, така, винаги съм благодарил на президента Барозу за доброто отношение към България, не случайно той написа "Аз обичам България", защото, ако ние си усвоим трите милиарда евро следващата година, които имаме реален шанс да ги усвоим, ние ще вържем бюджета. И ще се усети, в общините ще се усети. Затова аз и в неделя казах - от днес всички кметове пак са си мои, равни и не ме интересува от коя партия са. Всяко евро от Брюксел трябва да го използват кметовете и всяка стотинка, кофинансирана от нас. Това е успешният кмет.
Водещ:
Последно изречение, г-н премиер. Казахте - хирургът
Борисов.
Б. Борисов:
Е, казах го за железницата, защото ми е мъчно и на мене, разбирате ли, аз. . . не ми е приятно да го кажа.
Водещ:
Аз знам, че не ви е приятно, и точно това искам да ви питам.
Б. Борисов:
Когато умира човекът, хирургът вади ножа и го спасява, за да оживее след това. Ако не - свършва.
Водещ:
Не беше тази роля, която искахте 2009 г., нали, очаквахте друго?
Б. Борисов:
Аз мисля, че това, което правим в строителството,
инфраструктурните проекти, завършим ли ги, за мене това ще е големият успех. Както сега. . . винаги давам пример със спортната зала. Като отидеш там на концерт или на мач, хората. . . Тя си е на хората, те си й се радват и я пазят. Една седалка нямаме надраскана.
Водещ:
Да не чуе дяволът.
Б. Борисов:
Благодаря на всички, които са ходили там, което. . . пазят го като свое.
Водещ:
Добре, благодаря ви, г-н премиер. Следите Гърция, нали?
Б. Борисов:
С огромни тревоги следя не само Гърция, следя какво става и в другите държави на Балканите, следя какво става на Апенините, следим това, което се случва на Г-20. Има много, много, много неща, които са огромни рискове за Европа в момента. И се надявам нашите мъдри хора в Брюксел, с наша помощ да намерят правилното решение.
Водещ:
Благодаря ви за разговора.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge

Още У нас

Двама души пострадаха при катастрофа на входа на Банско
Двама души пострадаха при катастрофа на входа на Банско
10:07, 19.08.2024
Чете се за: 00:22 мин.
Отмениха редица влакове, БДЖ информира и за закъснения
Отмениха редица влакове, БДЖ информира и за закъснения
10:01, 19.08.2024
Чете се за: 01:50 мин.
Европа затяга правилата за нарушителите на пътя
Европа затяга правилата за нарушителите на пътя
08:36, 19.08.2024
Чете се за: 02:22 мин.
Кон ритна в главата 4-годишно дете край Руен, състоянието му е тежко
Кон ритна в главата 4-годишно дете край Руен, състоянието му е тежко
08:28, 19.08.2024
Чете се за: 00:30 мин.
Президентът Румен Радев ще се срещне с Горица Грънчарова в 11.00 ч. за състава на новия служебен кабинет
Президентът Румен Радев ще се срещне с Горица Грънчарова в 11.00 ч. за състава на новия служебен кабинет
08:12, 19.08.2024
Чете се за: 00:30 мин.
Никой не може да бъде задължен да стане министър-председател, заяви доц. Наталия Киселова
Никой не може да бъде задължен да стане министър-председател, заяви доц. Наталия Киселова
07:51, 19.08.2024
Чете се за: 02:27 мин.
"Златният час" при планински спасителни операции е основният фактор, заявиха от ПСС
"Златният час" при планински спасителни операции е основният фактор, заявиха от ПСС
07:40, 19.08.2024
Чете се за: 01:27 мин.
BG alert не сработи при огнения ад в село Воден, защо?
BG alert не сработи при огнения ад в село Воден, защо?
07:35, 19.08.2024
Чете се за: 01:22 мин.
Ръст на удавени от началото на летния сезон
Ръст на удавени от началото на летния сезон
07:23, 19.08.2024
Чете се за: 01:22 мин.
Защо умират дърветата в Русе?
Защо умират дърветата в Русе?
07:17, 19.08.2024
Чете се за: 01:17 мин.
Валежи, гръмотевици и опасно високи температури днес
Валежи, гръмотевици и опасно високи температури днес
06:55, 19.08.2024
Чете се за: 01:55 мин.
Продължава борбата с огнената стихия край село Габровница
Продължава борбата с огнената стихия край село Габровница
06:48, 19.08.2024
Чете се за: 00:37 мин.
Топ 24
Най-четени
Гласовете на преселниците – репортаж от Истанбул
Гласовете на преселниците – репортаж от Истанбул
Съкращения в БДЖ и по-скъпи билети
Съкращения в БДЖ и по-скъпи билети