Вино от биомалина и биоарония смесени с мавруд, са една от световните новости, които се представят на международния форум за агробизнес в панаир в Пловдив. В петото издание на мегафорума има 68 иновации, от които 15 световни. В изложението участват над 670 компании от 29 държави, които показват нови технологии, машини, оборудване и материали в селското стопанство.
Новост е производството на култивирани трюфели. Фермерите вече могат да създават плантации с трюфел, които да им носят високи доходи. След засаждането на дърво по специална технология се получава двойна реколта.
Цветозар Мичевски: Инвестицията е достъпна и цената на едно дръвче е около 36 лева, съответно ще имате плод лешник и трюфел и ще вадите.
Сред новостите на изложението е синьото вино, разработено от Института по криобиология в София.
Николай Солаков - Институт по криобиология и хранителни технологии: Един иновативен продукт е синьо вино, получено от стандартен сорт грозде с добавен екстракт от спирулина, но от самата спирулина е взета само синята част, само синия пигмент.
Всеки може да опита и традиционното за България вино от биомалини, които представят млади производители от Сопот.
Десислава Гунчева: Ако вземем полезните свойства на малината като антиоксидант, най-вече тези свойства са прехвърлени във виното.
Интерес предизвиква и диетичен шоколад с говежди бульон, в който колагена подмладява човешкото тяло.