САЩ 2020 САЩ 2020 Следи тук
назад

Правната комисия в НС прие правилата за избор на нов състав на ЦИК

Правната комисия в Парламента отложи разглеждането на новите промени в Изборния кодекс. Мотивът е да изчакат становището на президента. В отсъствието на БСП депутатите приеха единодушно правилата за избор на нова Централна избирателна комисия.

Милена Кирова
от Милена Кирова
19:57, 20.02.2019
Чете се за: 01:22 мин.
У нас

След като промените в Изборния кодекс, направени миналата седмица, вече са в президентството, депутатите решиха да изчакат: ще има ли вето или не. Вариантите са няколко: вето на всички промени, вето на определени текстове или вето само на частта, свързана с преференциите. В зависимост от варианта депутатите ще решат.

Данаил Кирилов - председател на правната комисия в НС: Нека да съобразим реакцията на президента. Ако има вето на президента, има процедура по това вето, имаме възможност да коментираме мотивите в указа за ветото и да вземем становище по тях в два варианта: да подкрепим неговите мотиви или да ги отхвърлим. Ако няма вето на президента и този законопроект бъде обнародван, веднага се обсъжда нашия законопроект, който решава казуса въобще с това какъв е размера на преференциите като връща изначалния текст.

Парламентарната правна комисия прие единодушно правила за Избор на нова Централна избирателна комисия. БСП, които настояваха за това, не присъстваха.

Бяха поставени срокове: 14 дни имат партиите от българския и европейски парламент да предлагат кандидатури. С 12 дни за свои предложения разполагат неправителствените организации. Част от изискванията: мотиви за кандидатурата, съгласие от страна на кандидата, висше образование, минимум ,,магистратура". Следва публично оповестяване на кандидатите, изслушване им и избор. Според председателя на правната комисия изборът в пленарна зала трябва да бъде най-късно до 18-19 март. По отношение на квотите за разпределение на членовете на ЦИК професор Михаил Константинов открои конкретен казус:

проф. Михаил Константинов: Вече имаме проблем с това какво правим с две коалиции, които са европейски представени и вече не съществуват или изобщо, или в своя първоначален вид, знаете за какво говорим. В момента имаме коалиция - България без цензура, която включва и ВМРО, която има представител, защото има двама евродепутати, имаме коалиция Реформаторски блок с един евродепутат. И тъй като ние не можем да решаваме всеки път - трябва да се възприеме някакъв общ принцип.
;

Според Данаил Кирилов 18-те члена на ЦИК трябва да бъдат от партиите в Националния парламент, а европейско-представените партии, които имат право на свои кандидатури да бъдат плюс тази квота от 18 души. Дали от реформаторите и България без цензура ще предложат свои кандидат за член на ЦИК - зависи според Кирилов от ,,вътрешния живот на партиите и дали въобще имат легитимен представител, който да може да подпише правно валидно такова предложение".

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Прическите на Доналд Тръмп и Ким Чен-ун - хит във Виетнам
Прическите на Доналд Тръмп и Ким Чен-ун - хит във Виетнам
Решението за ТЕЛК - между болниците и НОИ
Решението за ТЕЛК - между болниците и НОИ