НОВИНИ

Едва 4% от българите се чувстват щастливи

Само 4% от българите се чувстват щастливи. 31% смятат живота си за нещастен. Това показват резултатите от проучване за щастието на българина. Оказва се, че колкото по-високо образовани имаме, толкова по-добре се чувстваме.

bnt avatar logo
от БНТ
18:32, 20.02.2019
Чете се за: 00:56 мин.
У нас

Като държава минаваме 100 милиарда лева брутен вътрешен продукт. Като отделни личности обаче не достигаме глобалния индекс на щастието. Под него сме с 5 пункта.

Д-р Венцислав Савов, редактор на списание: Икономиката наистина се справя добре, но въпреки това ние не сме убедени, че българинът е щастлив като нация.

Улица "Щастие" трябва да има в София, Пловдив, Габрово и Иваняне. В София обаче ние не успяхме да я открием, защото, изглежда, на нейно място строят блок.

Според проучването най-нещастни са ромите, хората над 70 години и лицата, които са получили само основно образование. Съвсем очаквано щастието до голяма степен зависи от доходите.

Д-р Венцислав Савов, редактор на списание: Четиричленните семейства с общ доход над 1500 лв живеят най-добре.

И точно тук по-високото образование идва на помощ.

Д-р Венцислав Савов, редактор на списание: Образованите хора изкарват по-високи доходи и могат да си позволяват много повече да покриват нуждите си, с което пък да бъдат по-щастливи като личности.

А има едно универсално лекарство, което според психолога Моника Балаян, помага да се справяме с трудности, които не зависят само от образованието.

Моника Балаян, психолог: Смехът - това е върхът на щастието.

Смехотерапията помагала дори на хора със здравословни проблеми.

Моника Балаян, психолог: Успяваме дори с болни хора, те усещат себе си щастливи, смеят се и по този начин променят своето отношение и минава болестта.

Разбиращите от щастие казват, че ако се държиш сякаш си щастлив, то действително ще станеш такъв. Преведена у нас тази мисъл би означавала, че всеки сам е отговорен за щастието на своята улица.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Италия взема извънредни мерки за чистотата на въздуха
Италия взема извънредни мерки за чистотата на въздуха
Гледат мерките за неотклонение на задържаните за ТЕЛК аферата във Варна
Гледат мерките за неотклонение на задържаните за ТЕЛК аферата във Варна