НОВИНИ

Отново триони срещу чинарите в Силистра

Големи здрави клони са били изсечени от чинарите в центъра на Силистра. За това сигнализираха от неформалната група „Силистра диша". Организацията беше създадена тази зима от граждани, възмутени от плановете на Общината да премахне 80 здрави дървета заради мащабен ремонт. През юли премиерът Бойко Борисов лично спря проекта и изсичането на дърветата. Те са номинирани и в националния конкурс "Дърво с корен" и ще се борят за европейския приз „Дърво на Европа 2017".

bnt avatar logo
от Незабравка Кирова
10:36, 03.09.2016
Чете се за: 00:47 мин.
У нас

Според гражданите, заснели с телефоните си рязането на клони, акцията е провокация и грубо незачитане на разпореждането на правителството. Снимките веднага са качени в социалните мрежи и събуждат вълна от възмущение. Фирмата с трионите е наета от Община Силистра. Изпълнителите казват, че им е поръчано от 86-те дървета да окастрят 40, като, според тях, те са определени от комисия.

Бойко Крумов, ОП „Синева" - изпълнител на заповедта: Присъства специалист, който е по озеленяването, освен специалист по озеленяването нашите екипи са изцяло обучени в кастренето на дърветата - как да се оформят короните, как да се почистят.

От неформалната група „Силистра диша" обаче твърдят, че тази кампания осакатява дърветата и че сезонът не е подходящ за извършването на тази дейност.

Драгомира Боева, „Да спасим чинарите на Силистра": Сред клоните имаше и здрави…, ако ще повтаряме ситуации, които в други улици в града са се случвали - да се режат здрави дървета и здрави клони - под предлог - сигнал от граждани или примерно, че са били сухи, то притесненията ни са големи.
Бойко Крумов, ОП „Синева" - изпълнител на заповедта: Сезонът за кастрене на сухите клони е без значение - той не е във вегетация, той така или иначе е изсъхнал… Това мога да го твърдя.

След като проектът беше спрян от премиера и беше назначена проверка, експерти от Камарата на архитектите и БАН препоръчаха дърветата да бъдат запазени и ремонтът на улицата да бъде съобразен с тях. От гражданското сдружение заявяват, че ще отстояват докрай правото на силистренци на зеленина и кислород.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Община Варна купува 3 електромобила
Община Варна купува 3 електромобила
Километрични задръствания към ГКПП Кулата
Километрични задръствания към ГКПП "Кулата"