НОВИНИ

С "Артисти в джаза" започва "Аполония"

Празниците на изкуствата "Аполония" ще бъдат официално открити тази вечер за 32-ри път. Музикални и кино премиери, нови книги и много изложби са включени в богата програма на фестивала в Созопол. Всичко интересно от фестивала ще ви показваме в "Денят започва с култура" всяка делнична утрин от понеделник.

bnt avatar logo
от БТА
20:44, 02.09.2016
Чете се за: 01:33 мин.
Още

С музикалния проект "Артисти в джаза" ще бъде официално открито тазгодишното, 32-ро, издание на Празниците на изкуствата "Аполония". Проектът е премиерен и в него участват двама солисти - актьорите Милица Гладнишка и Атанас Сребрев, които ще пеят с Биг-бенда на Българското национално радио. Това съобщи на пресконференция днес в Созопол изпълнителният директор на фондацията "Аполония" Маргарита Димитрова. Тя информира, че наградата "Аполония" тази вечер ще бъде връчена на поета Иван Теофилов. Утре поетът ще представи в Созопол новата си книга. Втората награда тази вечер ще бъде връчена на певицата Поли Генова.

"Аполония" ежегодно събира на едно място едни от най-добрите музиканти, художници, артисти и творци от различни жанрове и превръща Созопол в столица на българската култура, привличайки хиляди почитатели, каза кметът на крайморския град Панайот Рейзи. Той информира, че до 10 септември в Созопол легловата база е заета 100-процентово.

Празниците на изкуствата в Созопол ще продължат до 10 септември. Фестивалът включва над 70 прояви с известни артисти на българската и на международната сцена и техните най-актуални творби, постановки, спектакли, пърформанси и изпълнения.

Предстоят изпълненията на Поли Генова, Графа, "Д2" и Любо Киров, "Фондацията" и Бургаската филхармония, "Тоника", Иво Папазов и оркестър "Тракия", "Jeremy", ансамбъл "Филип Кутев" и други.

Над 30 четения и представяния на едни от най-търсените български автори в последните години ще има всеки ден в Созопол. Сред тях са Владимир Левчев, Ангел Игов, Иван Теофилов, Владимир Зарев.

Всяка година програмата на Празниците на изкуствата включва и Панорама на българското документално и игрално кино. Голяма част от филмите са премиери. Предпремиерата на филма "Слава" на Петър Вълчанов и Кристина Грозева се очаква да стане едно от основните филмови събития.

Някои от най-интересните постановки от театралните сцени в страната през годината също са включени в програмата. В дните между 3 и 10 септември любителите на театралното изкуство ще могат да видят "Кредитът" на Бина Харалампиева /Драматичен театър Пловдив/, "Ничия земя" от Стоян Радев /Народен театър "Иван Вазов"/ и "Пурпурният остров" на Михаил Булгаков, поставена от Теди Москов в кукления театър във Варна.

Изложбите ще са постоянното присъствие на тазгодишната "Аполония". От началото до края на фестивала в художествената галерия в Созопол ще бъдат показани творби на шест от най-популярните български художници - Андрей Лекарски, Стойко Сакалиев, Теофан Сокеров, Калин Николов, Димитър Труканов, Иван Бахченов. Фотографът Темелко Темелков ще представи изложбата с фотографии ANIMA ANIMUS, с които изразява своите виждания за душата, за мъжкото и женско начало.

През тази година отново ще се състоят срещи-разговори с големи творци на българската и на световната култура. Идеята е някои от гостуващите на фестивала артисти да споделят мисли за истинския успех в изкуството.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Простреляха мъж, заплашил с убийство полицаи
Простреляха мъж, заплашил с убийство полицаи
Законодателни промени за паметниците на културата
Законодателни промени за паметниците на културата