НОВИНИ

Български лекар започна дарителска кампания за медицински робот

Кампания за купуването на медицински робот започва българският лекар д-р Анелия Хохвартер. В България има над 20 000 души, които имат нужда от рехабилитация за цялостно възстановяване на двигателните им функции с такъв апарат, а в страната има само 5 уреда и то за отделни части на тялото.

bnt avatar logo
от БНТ
18:51, 16.09.2016
Чете се за: 00:41 мин.
У нас

Роботът се нарича „локомат” и се използва за лечение и рехабилитация на пациенти с частична или цялостна загуба на двигателните функции, болни от множествена склероза, с инсулт, детска церебрална парализа. Цената му е 370 хиляди евро, което включва и обучението на персонала. За разлика от апаратурата локохелп, която е за раздвижване на отделни части на тялото, към него могат да се прибавят и допълнителни модули. Може да се използва за терапия и на деца, и на възрастни.

Д-р Анелия Хохвартер
„Този робот позволява със специални сензори, които са разположени по цялото тяло да се праща информация към основния компютър каква е стойката на пациента, кои части закъсват в движението, кои трябва да се подтикнат. Информацията, която получава системата, тя изчислява в кои части на тялото и с каква интензивност и каква дълготрайност трябва да се работи.”

За да е ефективно лечението, работата с локомата трябва да продължи между 4 и 11 седмици. В момента в България има деца, които се изпращат в чужбина за рехабилитация с такъв апарат, разказа д-р Хохвартер. Но тъй като лечението е скъпо – отпускат се по 20 хиляди евро, обикновено продължава по-малко от необходимото. За да се спестят тези пари и да са по-ефективни процедурите, д-р Хохвартер е открила дарителска сметка за купуването на локомат. Първите средства ще са от продажба на нейната книга, свързана с лекарската ѝ мисия в Етиопия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лидерите от ЕС се вдъхновиха за дебати след разходка с кораб по Дунав
Лидерите от ЕС се вдъхновиха за дебати след разходка с кораб по Дунав
ДРУГИТЕ НОВИНИ: Разрошиха Тръмп
ДРУГИТЕ НОВИНИ: Разрошиха Тръмп