НОВИНИ

Ъруин Олаф променя стандартите в съвременната фотография

Световно известният холандски фотограф Ъруин Олаф представи в Националната галерия изложбата си "Четири серии". Тя бе организирана в рамките на фестивала "Фотофабрика". Визуалният артист е познат най-вече със студийната си фотография. Критиците го наричат провокативен, определение, което той не приема. Без съмнение обаче от десетилетия Олаф променя стандартите в съвременната фотография. Мая Димитрова и операторът Анна Андреева се срещнаха с артиста.

Мая Димитрова
от Мая Димитрова
12:28, 23.10.2016
Чете се за: 01:02 мин.
Още

"Има един кратък миг, в който авторът се влюбва в модела и моделът отвръща на чувствата му. Този миг запечатвам".

Ъруин Олаф играе с реалността. Заменя я с фантазиите си. Изкуството му създава истории, без да ги разказва.

Ъруин Олаф - фотограф
- Кога една снимка е добра?
- О, това е най-трудният въпрос. Трябва да си личи почеркът на фотографа. Добрата снимка те докосва, може дори да не е на фокус, но гледайки я, си мислиш - никога не съм виждал подобно нещо.

Фотографиите на Ъруин са като стоп кадър от филм - изрязани парчета от по-голяма история.

Ъруин Олаф - фотограф
- Това май вече не ви е достатъчно?
- Не, вече не. Искам да въздействам на повече сетива.

Звук, видео, скулптури. Съдържание, облечено в различни форми. Магията да създаваш изкуство, според Ъруин, е да поставяш въпроси, чиито отговори никога да не намираш. И да го правиш по твоя си начин.

Ъруин Олаф - фотограф
Изкуството не трябва да е провокативно, а искрено. И ако с искреността си провокираш - нека бъде така. Човешкото тяло присъства в моите фотографии. Виждайки голотата, често ми казват - о, ти се опитваш да ни провокираш. Не, не е така - голотата от векове е част от изкуството. Не аз провокирам, а общество се е променило. Искам да погледна на всичко по красив начин. Виждаш някого и се питаш - каква е неговата красота, как да го снимам в най-добрата му светлина. И тогава - пренаписвате историята - прибавяте слоеве към нея, друг смисъл - използвате красотата като шамар в лицето.
- Това е тайната ви?
- Да. Така ми харесва.
- Когато погледнете към тези ваши снимки от 90-те, какво виждате?
- Виждам млад, несигурен човек, изправен пред трудности, но с много енергия, виждам човек, който иска да докаже на света, че е там и е добър в това, което прави.

Ако следваме изкуството му като отпечатък на личната му история, днес той е станал по-тъжен и по-мъдър. Но продължава да споделя фантазиите си в опит да смекчи реалността.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Онкохирург: ​Профилактиката не трябва да бъде кампания, а ежедневие!
Онкохирург: ​Профилактиката не трябва да бъде кампания, а ежедневие!
14 мигранти са загинали и 5700 са били спасени в Средиземно море за 48 часа
14 мигранти са загинали и 5700 са били спасени в Средиземно море за 48 часа