НОВИНИ

Брюксел ще предложи лятно време през цялата година

ЕК ще предложи на Европарламента и държавите членки да предприемат законодателни мерки за прекратяване на смяната на часовото време. Предложението идва след обществено допитване, проведено през юли и август в целия Европейски съюз. 84% от европейците поискаха редуването на зимно и лятно часово време да отпадне. Точно толкова са и българите, които смятат преместването на часовниците за ненужно.

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
17:45, 31.08.2018 (извънредно)
Чете се за: 00:34 мин.
У нас

Най-активни в анкетата на Еврокомисията са били германците и австрийците. В нея участваха над четири и половина милиона европейци.

Над 12 000 са гласовете, дадени от България. Само в две държави - Гърция и Кипър, повече от половината анкетирани искат запазване на сегашната ситуация. Допитването няма силата на референдум, но въпреки това от Еврокомисията обявиха днес, че ще се вслушат в гласа на хората и ще предложат отпадане на смяната на времето.

Жан-Клод Юнкер - председател на Европейската комисия: Този дебат се води от години. Много граждани участват в него. Ние проведохме официално допитване и милиони хора се включиха. Повечето от тях са на мнение,че в бъдеще трябва да остане само лятното часово време. Така и ще бъде.

Отпадането на зимното време няма да стане веднага. Предложението на Еврокомисията ще трябва да се гласува първо от Европейския парламент и след това да бъде одобрено от всички държави членки на Евросъюза. Което ще отнеме време. А това означава, че 28 октомври отново трябва да преместим часовниците с един час назад.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Министрите Радев, Нанков и Московски с оставки заради катастрофата край Своге
Министрите Радев, Нанков и Московски с оставки заради катастрофата край Своге
Съдът в Пловдив остави в ареста собственика на незаконния цех за цигари
Съдът в Пловдив остави в ареста собственика на незаконния цех за цигари