НОВИНИ

Продължава разследването на мястото на автобусната катастрофа край Своге

Разследването продължава и на мястото на катастрофата. Прокурори, следователи и експерти направиха нов оглед на пътя край Своге, взет беше и материал от асфалтовата настилка за анализ и експертиза. Шефът на националното следствие Борислав Сарафов допусна, че изследванията може да се направят в лаборатория извън страната.

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
19:44, 31.08.2018
Чете се за: 00:57 мин.
У нас

От мястото, на което автобуса е напуснал пътното платно и е полетял към дерето беше взета основната проба. Ще бъде изследвана и чакълестата основа, която трябва да дава устойчивост на трасето и да не позволява промени в наклона.

Борислав Сарафов, зам.-главен прокурор и директор на НСлС: Взимаме и проби от асфалтовото покритие, изследваме и дълбочинно самата основа, за да може тези проби да ги изследваме както за качествен, така и за количествен състав на вложените материали в асфалтовото покритие и в цялата основа.

Така ще бъде установено дали положените асфалтови смеси отговарят както на изискванията, така и на проекта и договореното с консорциума от строители - "ТРЕЙС" и "Мегаинвест холд". От офисите на двете фирми вече са иззети всички документи, с които асфалта е поръчан, а след това и отчетен пред инвеститора.

;

От АПИ пък - отчетната документация.

Бисерка Стоянова, зав. отдел "Специализиран" в НСлС: При тях също има документи, които биха ни ориентирали, биха ни дали подробна информация за спецификацията, за паспорта на строежа, за разплащанията, които са извършени към търговските дружества.
;

Един от ключовите въпроси за разследващите е дали не е отчетен за плащане асфалт от висок клас и качество, а положен друг - с по-ниски параметри.

Борислав Сарафов, зам.-главен прокурор и директор на НСлС: Ако се установи, че са усвоени пари от този пътен участък и той е направен некачествено за сметка на това ще има обвинения.

Разследващите измерват внимателно още наклоните и параметрите на пътя, за да се провери дали е спазен точно проектът.

Днешният оглед и взимането на проби от пътната настилка ще позволи на прокуратурата да даде разрешение на АПИ за ремонт на пътя. В понеделник разследващия екип ще проведе съвещание, на което ще прецени къде да даде материалите за изследване.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тръмп залаши да изтегли САЩ от Световната търговска организация
Тръмп залаши да изтегли САЩ от Световната търговска организация
Германският министър по семейната политика отиде в Кемниц след безредиците
Германският министър по семейната политика отиде в Кемниц след безредиците