Продължава разследването на мястото на автобусната катастрофа край Своге

Разследването продължава и на мястото на катастрофата. Прокурори, следователи и експерти направиха нов оглед на пътя край Своге, взет беше и материал от асфалтовата настилка за анализ и експертиза. Шефът на националното следствие Борислав Сарафов допусна, че изследванията може да се направят в лаборатория извън страната.

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
19:44, 31.08.2018
Чете се за: 00:57 мин.
У нас

От мястото, на което автобуса е напуснал пътното платно и е полетял към дерето беше взета основната проба. Ще бъде изследвана и чакълестата основа, която трябва да дава устойчивост на трасето и да не позволява промени в наклона.

Борислав Сарафов, зам.-главен прокурор и директор на НСлС: Взимаме и проби от асфалтовото покритие, изследваме и дълбочинно самата основа, за да може тези проби да ги изследваме както за качествен, така и за количествен състав на вложените материали в асфалтовото покритие и в цялата основа.

Така ще бъде установено дали положените асфалтови смеси отговарят както на изискванията, така и на проекта и договореното с консорциума от строители - "ТРЕЙС" и "Мегаинвест холд". От офисите на двете фирми вече са иззети всички документи, с които асфалта е поръчан, а след това и отчетен пред инвеститора.

;

От АПИ пък - отчетната документация.

Бисерка Стоянова, зав. отдел "Специализиран" в НСлС: При тях също има документи, които биха ни ориентирали, биха ни дали подробна информация за спецификацията, за паспорта на строежа, за разплащанията, които са извършени към търговските дружества.
;

Един от ключовите въпроси за разследващите е дали не е отчетен за плащане асфалт от висок клас и качество, а положен друг - с по-ниски параметри.

Борислав Сарафов, зам.-главен прокурор и директор на НСлС: Ако се установи, че са усвоени пари от този пътен участък и той е направен некачествено за сметка на това ще има обвинения.

Разследващите измерват внимателно още наклоните и параметрите на пътя, за да се провери дали е спазен точно проектът.

Днешният оглед и взимането на проби от пътната настилка ще позволи на прокуратурата да даде разрешение на АПИ за ремонт на пътя. В понеделник разследващия екип ще проведе съвещание, на което ще прецени къде да даде материалите за изследване.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Тръмп залаши да изтегли САЩ от Световната търговска организация
Тръмп залаши да изтегли САЩ от Световната търговска организация
Германският министър по семейната политика отиде в Кемниц след безредиците
Германският министър по семейната политика отиде в Кемниц след безредиците