Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Данаил Кирилов:Преференциите остават, за останалото не сме съгласни с президента

Праговете за преференциално гласуване ще се запазят според сега действащия закон, но останалите възражения от президентското вето върху Избирателния закон няма да бъдат приети. Това заяви председателят на Правната комисия в Народното събрание Данаил Кирилов в предаването "Още от деня".

от БНТ
19:02, 26.02.2019
Чете се за: 00:46 мин.
У нас

Кирилов увери, че сегашните прагове ще бъдат запазени след решението на Изпълнителната комисия. ГЕРБ обаче не са съгласни с останалите върнати текстове от президента Румен Радев за машинното гласуване и обжалваемостта на актовете на избирателните комисии. В момента се водят разговори с останалите парламентарни групи по промените в Избирателния кодекс.

За европейските избори машините за гласуване ще бъдат 3000, за местните - 6000, а изборите след това ще са изцяло машинни.

Депутатът посочи, че според доклади в ЦИК електронното дистанционно гласуване не може да се въведе, както е по сегашния закон и дори БСП признавали, че това ще бъде свръх разход.

Той определи машинното гласуване като "архаичен метод, които се използва при много слаби демокрации" и даде за пример Венецуела, където президентът Николас Мадуро е избран с 1,5 млн. фалшиви гласове.

Кирилов обаче предупреди, че гласуването с машини ще е разочароващо и че не могат да се дадат гаранции.

Според него се спекулира с обжалваемостта на актовете на изборните комисии, като целта е да се създава "предубеждение и смущение" у хората. Той обвини опозицията, че "създава сценарий" за дестабилизиране на ситуацията с предизборни цели.

Данаил Кирилов, председател на Комисия по правни въпроси в Народното събрание: Нестабилността е резултат от политическа борба и тя е предизборна борба.

Кирилов съобщи, че вече е започнала работа допълнителната работна група, която ще работи по текстовете в закона срещу изпирането на мръсни пари, срещу които недоволстват адвокатите.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Финансисти: Влизането в механизма за еврото ще намали риска от криза
Финансисти: Влизането в механизма за еврото ще намали риска от криза
Иранският външен министър направи неуспешен опит да подаде оставка
Иранският външен министър направи неуспешен опит да подаде оставка