НОВИНИ

Дончев: Икономическият ни модел е изчерпан - трябва да минем на по-високо ниво

След визитата на руския премиер Дмитрий Медвев в София - бяха ли постигнати конкретни споразумения в полза на България и ще имаме ли шанс да станем играч в доставките на газ? С коментар по тези въпроси в "Панорама" гостува вицепремиерът Томислав Дончев. Той представи и основните си аргументи за промяна в икономическия модел на страната, коeто според него е наложителнo за постигане на финансов и икономически растеж.

bnt avatar logo
от БНТ
21:25, 08.03.2019
Чете се за: 00:54 мин.
У нас

Темпът на нарастване с над 3% на годишна база е добър на база на останалите страни членки. Трябва обаче да гледаме малко по-напред, обясни Дончев.

Томислав Дончев, вицепремиер: Аз твърдя, че този икономически модел, който имаме в момента, е по-скоро изчерпан. През последните 10 години той ни е дал много, но е по-скоро изчерпан. Разходите за труд растат с 8-10% годишна база, трябва да минем на следващо стъпало - да си припомним как да правим по-скъпи неща. Няма как да си богат, ако продаваш евтини неща. Това е като в електронните игри - на колкото по-високо отиваш, толкова по-сложно става.

По отношениe на газовите доставки, вицепремиерът заяви, че България има шансове, тъй като чисто географски е естествен кръстопът на газовите трасета, освен на търговските коридори.

Томислав Дончев, вицепремиер: Имаме безупречна репутация от техническа и търговска гледна точка като транзитьор на газ - това също е от огромно значение. Трасето на газа през последните 10 години далеч не е толкова проста величина. Затова ние трябва да сме готови за всички варианти.

България има няколко приоритета - на първо място гаранция за газовите доставки, трябва да имаме договори, които да не позволяват криза; след това конкуренция и най-добра цена, подчерта вицепремиерът.

Относно изграждането на газов хъб "Балкан", Дончев обясни, че когато е мислен преди години, заедно с експерти на ЕК е отчетено, че имаме абсолютно всички предпоставки за конвертиране и търговия с газ.

Томислав Дончев, вицепремиер: В газовия сектор се приема, че такова нещо като празна тръба няма, без значение за каква посока говорим - север или юг.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Осъдиха Манафорт на 4 години затвор
Осъдиха Манафорт на 4 години затвор
Минералната баня в Красново отново работи
Минералната баня в Красново отново работи