Екшън план за оздравяване на благоевградския театър

Ръководството на Драматичен театър "Никола Вапцаров" в Благоевград е изготвило екшън план за финансовото му оздравяване. Театърът е сред 8-те културни институции в страната, от които бяха поискани спешни мерки заради натрупаните сериозни дългове през годините. От Министерството на културата съобщиха, че дават шанс на държавните театри, които генерират голям преразход на средства да заработят активно. Към момента министерството е погасило дългове на благоевградския театър за над 600 хиляди лева.

от Добрина Грачанлиева
07:31, 12.02.2016
Чете се за: 00:48 мин.
Още

Според актьорите дълговете от 800 хиляди лева на театъра са започнали да се трупат още преди 6 години,по време на управлението на предишни директори, като са правени ненужни разходи.

Жанет Кирянова, актриса – ДТ”Никола Вапцаров”-Благоевград: Не е последвало нищо от това, че правят изключително големи разходи да речем 31 хиляди за представление, което се играе 3 пъти.
Петър Кьосев, директор на ДТ „Никола Вапцаров”-Благоевград: Къде беше Министерството на културата, когато театърът пропадаше, сега аз ако съм жертвата, това ще е най-лесното.

Спасителният план за театъра започва преди половин година, когато директор става Петър Кьосев. Съкращава 12-сет души от персонала, а за миналата година е имало над 170 представления, като повечето от половината са турнета в региона.

Петър Кьосев, директор на ДТ "Никола Вапцаров”-Благоевград: Успяхме да надскочим с 53 хиляди лева това ,което ни се иска по план. Може да си представите, тук кипеше денонощна работа.

Новият екшън план за финансова стабилност на театъра предвижда 20%съкращения.

Валери Миленков, зам.-директор на ДТ: Н.Вапцаров”-Благоевград: Съвместяваме в една щатна бройка няколко функции на едно длъжностно лице,допълнително споразумение ще направим за намалено работно време.

От благоевградския театър казаха,че в Министерството трябва да правят разлика между приходите, които може да реализира столичен театър и такъв в провинцията, защото билетите в по-малките градове са в пъти по-евтини и защото разходите по турнета в региона са големи.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Историческа среща между папа Франциск и патриарх Кирил
Историческа среща между папа Франциск и патриарх Кирил
Концесионери се отказаха от три плажа край Варна
Концесионери се отказаха от три плажа край Варна