Фестивалът за камерна музика Аджитато отново очарова почитателите

За трета поредна година публиката в София може да се докосне до многообразието на камерната музика. Фестивалът Аджитато предлага богата гама от музикални предизвикателства и представя в Студио 1 на БНР интересни състави, омагьосани от специфичния начин на камерното музициране. Един от гвоздеите в тазгодишната програма е гостуването на ансамбъл Crush от Германия.

Миглена Стойчева
от Миглена Стойчева оператор: Недялко Данов
09:04, 28.10.2017
Чете се за: 01:09 мин.
Още

Седем музиканти от пет държави в плен на любовта към камерната музика. И то не коя да е камерна музика, а тази, създадена съвсем скоро, съвременната. Пътищата им се пресичат в Германия и са заедно само от четири години. Бързо обаче им станало ясно, че споделят обща страст

Мартин Петров: Ансамбълът ни се казва Crush. Търсехме име, което да е кратко, но ясно да показва нашата настройка към съвременната музика. Crush, защото искаме да разбием нормалните представи за една концертна програма - ние се опитваме винаги да вкарваме много електроника, елементи на пърформънс в програмите си. И защото на английски има този идиом Got a crush on you, а всеки от нас малко или много има crush със съвременната музика.

На пръв поглед съставът им изглежда странна комбинация от инструменти. За посветените обаче това съвсем не е така.

Повечето стандартни формации за съвременна музика имитират т.нар Пиеро ансамбъл, това е комбинацията от инструменти, които Арнолд Шонберг използва в своята пиеса Лунният Пиеро - цигулка, чело, флейта, като флейтата използва, разбира се различни големини флейти, кларинет и разбира се пиано. Това, което при нас е може би по-нестандартното, от което разбира се ние много печелим е Слави - нашият акордеонист, защото с акордеона всъщност успяваме да разнообразим още в много по-голям спектър програмите си.

През последната година работят в центъра за експериментална музика EARPORT. Горди са, че не само не липсват желаещи композитори, които пишат музика специално за тях, а направо не смогват да разучат всички нови произведения, вдъхновени от състава им. Заслугата да ги чуем у нас е на Нона Кръстникова и Мария Русева. Двете момичета стоят зад програмата и организацията на фестивала Аджитато.

Нона Кръстникова: Програмата е много разнообразна, има за всекиго по нещо, но не се прави компромис с качеството бих казала, така че си заслужава. И в крайна сметка затова сме кръстили фестивала Аджитато, защото това означава развълнувано. И мисля, че публиката много се вълнува и споделя едни хубави моменти и така че каня всички, елате, да се вълнуваме.
Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Хронология на събитията в Каталуния
Хронология на събитията в Каталуния
В София днес ще събират пластмасови капачки за закупуването на кувьоз
В София днес ще събират пластмасови капачки за закупуването на кувьоз