НОВИНИ

Изкуство от джапанки в Кения

Най-малко пет тона боклук попада в океана ежегодно. Всеки прилив изхвърля на плажа в кенийския национален морски парк Ватаму големи количества найлонови торбички, бутилки, въжета и джапанки. Предприемчива група местни жители обаче са открили какво да правят със синтетичния боклук и дори как да изкарват пари от него.

bnt avatar logo
от БНТ
09:07, 09.06.2016
Чете се за: 00:37 мин.
Още

Тези статуетки не са специално произведени детски играчки или корпоративно продуцирано изкуство. Те са ръчно изработени изцяло от рециклирани материали, основно изхвърлени от океана джапанки и други пластмасови предмети. Жителите на Ватаму чистят плажовете в морския парк ежедневно, за да опазят водата чиста.

Матилда Матиас: "Пълним десетки чували всеки ден. Този боклук трови рибата ни, включително видоведе които ядем. Затова почистваме плажа."

Повечето боклук се рециклира на местно ниво, но джапанките - гумени, пластмасови и силиконови - се събират отделно и се изпращат в столицата Найроби. Там те се превръщат в шарени фигурки, които се продават на туристите. Част от приходите отива при проекти за опазване на океана.

Франсис Мусау: "Преди работехме с дърво, но стана все по-трудно да си го набавяме. Сега помагаме не само на океана, но и на дърветата, защото вече не ни трябва дървесина."

Всяка година над 400 хиляди джапанки биват рециклирани по този начин. Те се продават не само в Найроби, но и в парка Ватаму, както и във Великобритания и Канада. Освен, че пази океана чист, инициативата дава работа на повече от сто кенийци.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Полина Карастоянова напуска групата на Патриотичния фронт
Полина Карастоянова напуска групата на Патриотичния фронт
​Има заподозрени за обира на Централната поща в Хасково
​Има заподозрени за обира на Централната поща в Хасково