НОВИНИ

Детската урология в "Пирогов" се нуждае от апаратура за лапароскопска хирургия

Клиниката по детска урология в "Пирогов" кандидатства чрез "Българската Коледа" за закупуване на апаратура за лапароскопска хирургия. Това каза в "Денят започва" началникът на отделението д-р Димитър Момчилов. В студиото гост бе и д-р Габриела Минова, която допълни, че целта на екипа е нанасяне на минимална хирургична травма, ограничаване на сраствания, по-бързо възстановяване, ограничаване на кръвозагубата, малък следоперативен престой и връщане на децата в тяхната среда максимално бързо.

bnt avatar logo
от БНТ
09:23, 19.12.2017
Чете се за: 00:49 мин.
Още
Д-р Габриела Минова, уролог в Отделение по детска урология в "Пирогов": В ЕС и в света въобще златният стандарт, който се налага в последните 30 и особено 10 години за лечение на деца, е лапароскопската миниинвазивна хирургия. Детска урология се занимава с лечение на тежки вродени малформации на новородените, на пикочо-половата система, които засягат освен отделителната и репродуктивната функция, би могла голяма част от тези заболявания да бъде лапароскопски.

Д-р Димитър Момчилов заяви, че в момента не се разполагат с такава апаратура и затова кандидатстват чрез "Българската Коледа" да се закупи за отделението по детска урология. Разполагат с млади специалисти, които ще бъдат обучение, но трябва по-сериозна политиката - да бъдат подготвени допълнително, да бъдат изпратени за по-дълги курсове за работа с лапароскопска хирургия.

Габриела Минова, уролог в Отделение по детска урология в "Пирогов: Целта на екипа е нанасяне на минимална хирургична травма, ограничаване на сраствания, по-бързо възстановяване, ограничаване на кръвозагубата, малък следоперативен престой и връщане на децата в тяхната среда максимално бързо.

Тя каза, че нееднократни са подпомагани от кампанията "Българската Коледа".

Д-р Момчилов коментира, че заради остойностяването има непрекъснати затруднения с доставка на оборудване, медикаменти и консумативи, но успяват да се справят. Според него по линия на здравната каса пътеките не са остойностени правилно.

От 2018 скъпоструващите консумативи в детското отделение ще бъдат осигурявани от фонда за лечение на деца. Д-р Момчилова каза, че няма клинична пътека в детска лапароскопска хирургия, а водеща е процедурата.

Те казаха, че в клиниката по детска урология има около 1200-1400 операции-годишно.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Как да се справим със страха от летене?
Как да се справим със страха от летене?
Ангел Джамбазки: Недопустима е гръцката намеса в църковните ни дела
Ангел Джамбазки: Недопустима е гръцката намеса в църковните ни дела