НОВИНИ

Как младежите се снабдяват с „дизайнерска“ дрога и какви са ефектите от нея?

Т.нар. дизайнерска дрога, която не попада в списъка със забранени вещества, е сравнително лесно снабдима чрез тъмния интернет, заяви в студиото на „Денят започва“ директорът на Националния център по наркомании Пламен Попов. Инсп. Петьо Петков от сектор „Наркотици“ към СДВР допълни, че веществата се доставят от страни в ЕС и са в малък грамаж, така че проверката и засичането им е почти невъзможна.

bnt avatar logo
от БНТ
08:56, 05.12.2017
8137
Чете се за: 00:55 мин.
У нас

Директорът на Националния център по наркомании Пламен Попов заяви, че употребата на наркотици от типа на т.нар. „китайски чай“ води до желания наркотичен ефект, но имат сериозни физически и психически последствия. Той подчерта, че въпреки това в Европа са регистрирани смъртни случаи вследствие на употребата на тези наркотици.

Той призова родителите да избягат от стигмата да търсят помощ за психически заболявания и проблеми със зависимостите. Попов подчерта, че приеманите интоксикирани пациенти първоначално показват нормалните белези на наркотична безпомощност, последвани от повишена агресия и психоза, която може да завърши фатално.

Петьо Петков от сектор „Наркотици“ към СДВР заяви, че родителите на децата, които употребяват и разпространяват дрога, обикновено научават последни за наклонностите на децата си.

Петьо Петков, сектор „Наркотици към СДВР“: Децата се укриват добре, ако разпространяват. В други случаи родителите знаят, че децата им разпространяват наркотични вещества и ги прикриват.

Петков отбеляза, че СДВР ежедневно задържа заподозрени в разпространение на наркотици, но отбеляза, че при малолетните разпространители тази дейност е най-често индивидуална и неорганизирана.

Пламен Попов отбеляза, че децата често показват симптоми на зависимост - повишена нервозност, чувствителност към светлина. Той призна, че тези симптоми може да се сбъркат и с нормални за пубертета състояния.

Пламен Попов, директор на Националния център по наркомании: Проблемът с лечението е в цяла Европа. Самите педагози могат да алармират първи, ако има подозрения.

Той подчерта, че е трудно зависимостта от и поведенческите проблеми при употребата на дизайнерска дрога да се поставят в една рамка. Той допълни, че може да мине доста време, преди да се появят явни поведенчески проблеми.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бързоразрастващ се пожар наложи евакуация на 500 души в Калифорния
Бързоразрастващ се пожар наложи евакуация на 500 души в Калифорния
Шоколадва изложба гостува в Бургас
Шоколадва изложба гостува в Бургас