НОВИНИ

Край на еврофондовете за страни без евростандарти?

Ако Брюксел има съмнения, свързани с върховенството на закона или корупция в някои от държавите-членки, той ще може да спира, намалява или ограничава достъпа до финансиране от ЕС. Държавите от Европейския съюз ще са длъжни да демонстрират, че добре управляват парите, които получават от европейските фондове и финансирането е защитено от измами. Това каза в Брюксел еврокомисарят по бюджета Гюнтер Йотингер на конференция за финансовата рамка на ЕС за периода от 2021 до 2027 година.

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
20:25, 12.10.2018
Чете се за: 00:40 мин.
По света

Получаването на евросредства да бъде обвързано със спазването на принципите на правовата държава. Това предложение залегна в многогодишната финансова рамка, която Европейската комисия представи през май. Йотингер коментира днес, че много държи на този инструмент, защото така ще се ограничат злоупотребите с евросредства в държави, в които има проблеми с върховенството на закона. Засега такива са Полша и Унгария, а в бъдеще вероятно и Румъния.

Гюнтер Йотингер - еврокомисар по бюджета: Предложението за обвързването между европейското финансиране и спазването на принципите на правовата държава е много важно за мен и ще се боря за него. В момента то се разглежда заедно с цялата многогодишна финансова рамка от парламента и съвета.

Ако предложението бъде прието Европейският съвет ще може в бъдеще да отнема, да спира или да намалява средствата от еврофондовете за проблемни държави. За това ще е необходимо не единодушие, а квалифицирано мнозинство. Йотингер обясни, че по този начин отпада възможността подобни решения да се блокират от засегнатите държави. Комисарят по бюджета настоява многогодишната финансова рамка да бъде приета от Европарламента още преди изборите догодина. За да стане това възможно тя трябва да бъде одобрена и от европейските лидери. Най-вероятно това ще стане на срещата на върха през декември.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Емблематичното кино Култура се завръща с нов адрес в центъра на София
Емблематичното кино "Култура" се завръща с нов адрес в центъра на София
Две взломни кражби бяха извършени снощи във Варна
Две взломни кражби бяха извършени снощи във Варна