НОВИНИ

Мартичка Божилова за "Не ме докосвай": Това е "Златна мечка" и за България

Филм с българско участие спечели "Златната мечка" на "Берлинале". Голямата награда от 68-то издание на кинофестивала отиде при румънската режисьорка Адина Пинтилие и нейния филм "Не ме докосвай". Лентата е копродукция с България. Какви са емоциите след церемонията предават нашите пратеници Анна Ангелова и Станислав Ангелов.

bnt avatar logo
от Анна Ангелова
20:33, 25.02.2018
Чете се за: 01:10 мин.
Още

Не една, а цели две награди получи румънската режисьорка Адина Пинтилие. Първо тя спечели отличието за дебют, придружено от 50 000 евро, а след това и голямата награда - "Златна мечка" за най-добър филм. Престижната награда бе определена от шестчленно жури с президент германския режисьор Том Тиквер.

Мартичка Божилова - продуцент: Ох, беше страхотно! Това е "Златна мечка" и за България. Пипни я ти, наистина е невроятно, много е тежка. Всички я галеха, целуваха и въобще много сме щастливи, невероятно преживяване!

Българското участие в продукцията е чрез продуцента Мартичка Божилова, музиката е дело на Иво Паунов, а на екран ще видите двама български актьори - Ирмена Чичикова и Георги Налджиев.

Ирмена Чичикова - актриса: Аз лично очаквах да чуя името на един друг норвежки филм, който мисля, че беше много сериозен претендент. Но в момента, в който казаха "Touch me not" - целия ред, на който седеше нашата група, подивя.
Георги Налджиев - актьор: Когато чухме, че "Не ме докосвай" печели "Златната мечка" - всички се спогледахме - така дали сме чули правилно?! Беше невероятно.

"Не ме докосвай" предизвика бурни реакции на "Берлинале". Някои го определиха като твърде дързък и воайорски филм, а други видяха в него опит за честност и искреност в общуването:

Мартичка Божилова - продуцент: "Не ме докосвай" е може би един от най-радикалните, да не кажа най-радикалният филм, на фестивала. Докосва теми, които те изваждат от нормалния комфорт. Става въпрос за интимността, за самотата - нещо, което е страшно актуално в момента по света, но ние го представяме по начин, по който не е правено досега.

Георги Налджиев - актьор: Става въпрос за самотата и невъзможността да комуникираме един с друг адекватно, което е парадокс на изключително комуникативния свят, в който живеем.

БНТ: Как бихте описали своята роля?

Георги Налджиев - актьор: Момче на повикване, накратко.
Ирмена Чичикова - актриса: Момиче, което открива и търси наслада и провокация в един клуб.

Режисьорката Адина Пинтилие ще представи своя филм "Не ме докосвай" лично пред българската публика по време на 22-то издание на "София Филм Фест".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
100 години от създаването на българското училище в Будапеща
100 години от създаването на българското училище в Будапеща
Юнкер: До няколко месеца Република Македония може да получи препоръка от ЕК
Юнкер: До няколко месеца Република Македония може да получи препоръка от ЕК