НОВИНИ

Мултимилионер поръчал убийството на словашкия журналист Ян Куциак?

Един от четиримата арестувани за убийството на словашкия журналист Ян Куциак е посочил като поръчител мултимилионера Мариан Кочнер, разкрива словашкият вестник "Денник Н". Куциак е разследвал дейността на Кочнер. Убийството на журналиста през февруари предизвика масови антиправителствени протести, довели до оставката на премиера Роберт Фицо.

bnt avatar logo
от БНТ
19:56, 05.10.2018
Чете се за: 00:43 мин.
По света

Словашкият мултимилионер Мариан Кочнер е бил посочен за поръчител на убийството на Ян Куциак от задържан като посредник между жена, платила сумата за мократа поръчка, самия екзекутор и шофьора му. Четиримата по делото Куциак бяха арестувани миналата седмица. Кочнер, собственик на много фирми, е задържан от юли за фалшиви ценни книжа, но без внесен обвинителен акт.

Покойният журналист е разследвал дейността му, работил е по връзки на словашки политици с Калабрийската мафия. Ян Куциак и годеницата му Мартина Кушнирова бяха застреляни в дома им в провинцията. Посредникът чул името на поръчителя от 40-годишната Алена Ж. В понеделник словашката прокуратура съобщи, че през февруари тя е платила сумата за покушението.

Прокурор по разследването: За поръчката са били платени 50 000 евро в брой и 20 000 под формата на опростени дългове. Това ще рече, че поръчителят е платил за убийствата поне 70 000 евро.

В хипотезата около участието на Алена Ж. обаче има редица неясноти. Тя не е била в конфликт с журналиста, дължала е значителни суми за неплатени данъци. От друга страна словашката преса посочва, че 40-годишната жена е работила за Кочнер като преводачка от италиански, той щял да бъде кръстник на дъщеря й.

Миналата година словашките власти прекратиха разследване срещу Кочнер за предполагаемо укриване на данъци. Милионерът е известен със заплахите си срещу журналисти.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Борисов и Порошенко заедно на тържествата за 160 години Болградска гимназия
Борисов и Порошенко заедно на тържествата за 160 години Болградска гимназия
Европерспективата за Западните Балкани беше тема на международен дебат в НДК
Европерспективата за Западните Балкани беше тема на международен дебат в НДК