НОВИНИ

Коментари в НС за вдигането на тавана на пенсиите

Социалният министър Бисер Петков определи като добро предложението за вдигане на тавана на пенсиите на 1200 лева и за увеличаване на максималния осигурителен доход. Той обясни, че не е бил поканен на вчерашната среща по темата между правителството и синдикатите. Според шефа на социалната комисия Хасан Адемов това показва пренебрежително отношение към усилията на министерството.

Надежда Василева
от Надежда Василева
20:07, 05.10.2018
Чете се за: 00:57 мин.
У нас

Социалният министър посочи, че той самият е подкрепял виждането за отпадане на тавана на новоотпуснатите пенсии, но тези пенсионери, които досега са били ограничавани, считат тази стъпка за несправедлива. И подкрепи постигнато споразумение за вдигане на тавана от 910 на 1200 лева от 1 юли догодина.

Бисер Петков - министър на труда и социалната политика: Аз мисля, че това решение е добро, има позитиви от гледна точка на това, че значително повишава тавана на пенсиите като крачка и позволява на една голяма част от пенсионерите, които сега са ограничени да получават изчисления им размер.
;

Според шефа на социалната комисия Хасан Адемов таванът на пенсиите не отпада заради притеснения на управляващите, че ще се получи голяма разлика между минималните и максималните пенсии.

Хасан Адемов - председател на Комисията по труда и социалната политика в НС: А в година, в която предстоят 2 избора, управляващите са доказали, че трудно вземат непопулярни мерки. Така че по-скоро този ход от тяхна страна е страхлив и предпазлив ход, отколкото уместен ход. Какво казваме на тези, които са си отложили пенсионирането на базата на законови текстове? Политическите аргументи надделяват над експертните аргументи.
Бисер Петков - министър на труда и социалната политика: Въпросът се решава комплексно, той има своите финансови измерения.

Социалният министър каза също, че увеличаване на максималния осигурителен доход на 3000 лева ще осигури допълнителни приходи в бюджета на Държавното обществено осигуряване.

;

От ляво са доволни от идеята.

Румен Гечев - БСП: Предложението е чудесно, защото то е на БСП. Ние го предлагаме от години. Досега беше отхвърляно от колегите от ГЕРБ при подготовката на предишните бюджети.

От ДПС пък обсъждат идеята вместо от 1 юли, преизчисляването на пенсиите да стане от април, за да покрие скока на цените на енергоносителите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Лидерът на ДПС Карадайъ направи политически анализ на ситуацията в България
Лидерът на ДПС Карадайъ направи политически анализ на ситуацията в България
Борисов и Порошенко заедно на тържествата за 160 години Болградска гимназия
Борисов и Порошенко заедно на тържествата за 160 години Болградска гимназия