НОВИНИ

ОЛАФ продължава разследването на убития словашки журналист Ян Куцияк

Европейската служба за борба с измамите ОЛАФ разследва Словакия за злоупотреба с европейски средства. Сигнал за това е недовършената работа на Ян Куцияк - убитият през февруари словашки журналист. Продължени са и разследванията на малтийската журналистка Дафне Галиция. Шест месеца след нейното убийство очакваме резултатите.

Фани Аронова
от Фани Аронова
23:01, 20.04.2018
Чете се за: 00:31 мин.
По света

Разследването на убития журналист Ян Куцияк за връзки на словашкото правителство с италианската мафия повдига съмнения за злоупотреба с европейски средства за земеделие. Днес говорител на ЕК потвърди, че разследването е поето от ОЛАФ. Има подозрения, че в Словакия организираната престъпност е проникнала на всички нива в политиката и икономиката. Затова вчера Европарламентът прие резолюция с искане за международно разследване на убийството на Куцияк и неговата годеница.

Иван Тефанек, евродепутат от Словакия, ЕНП: Трябва да продължим това, което Ян Куцияк не довърши. Да разкрием схемите, чрез които европейските пари отиват в ръцете на мафията. Да подобрим законодателството за защита на журналистите.

Повод за резолюцията е и убийството на журналистката Дафне Каруана Галиция, която разкриваше корупцията в Малта. След смъртта ѝ 45 журналисти от 18 световни медии са довършили нейни разследвания. Това е първият проект от инициатива на французина Лоран Ришар за довършване на работата на убити или хвърлени в затвора журналисти. "Можете да убиете вестоносеца, но не и съобщението му." - казва Ришар.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Национален комитет за честване на 1300г. от победата на кан Тервел над арабите
Национален комитет за честване на 1300г. от победата на кан Тервел над арабите
Зам.гл.прокурор Ася Петрова коментира делата, които водят бивши затворници
Зам.гл.прокурор Ася Петрова коментира делата, които водят бивши затворници