НОВИНИ

Европерспективата за Западните Балкани беше тема на международен дебат в НДК

Вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева изрази надежда, че политическият елит на Македония, заедно с гражданите, ще успеят да намерят решение на болезнения въпрос с името на страната. Захариева говори пред интерпарламентарна конференция в НДК, която обсъжда ролята на националните парламенти в процеса на присъединяване на страните от Западните Балкани към Европейския съюз.

Вера Александрова
от Вера Александрова
19:46, 05.10.2018
Чете се за: 00:47 мин.
По света

Европейската перспектива на Западните Балкани е основен мотив и двигател за истинско помирение, свързаност и реформи в региона, отбеляза Екатерина Захариева. Убедена е, че ще бъде много по-скъпо и по-болезнено, ако продължи отлагането на този процес. За референдума в Македония подчерта, че въпреки ниската избирателна активност, 92% от гласувалите подкрепят членството в ЕС и НАТО.

Екатерина Захариева - вицепремиер и министър на външните работи: Пожелавам успех на политическия елит и се надявам един от откритите, болезнени въпроси в нашия регион, а именно за името, да намери своето решение след референдума, който от някои беше оценен като голям успех, от други като изключителен провал, зависи кой как гледа чашата.

Зам.-председателят на парламента Явор Нотев коментира, че България е постигнала своята цел да постави трайно Западните Балкани в европейския дневен ред.

Явор Нотев - зам.-председател на НС : Колкото по-трудни стават предизвикателствата в регионален и глобален план, колкото по-големи са изпитанията, толкова по-убедителна е тезата, че членството на всички партньори от Западните Балкани в ЕС няма алтернатива.

Председателят на Парламентарната комисия по външна политика Джема Грозданова увери, че страната ни ще продължи да работи за членството на Западните Балкани в ЕС, заяви и готовност за експертна подкрепа.

Представителите на парламентите на Австрия и Румъния Андреас Шидер и Кристиан-Сорин Думитреску потвърдиха, че държавите им ще продължат да работят за присъединяване на Западните Балкани към Евросъюза при изпълнение на необходимите реформи.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мултимилионер поръчал убийството на словашкия журналист Ян Куциак?
Мултимилионер поръчал убийството на словашкия журналист Ян Куциак?
Появиха се първи версии за изчезването на шефа на Интерпол
Появиха се първи версии за изчезването на шефа на Интерпол