НОВИНИ

Появиха се първи версии за изчезването на шефа на Интерпол

Изчезна шефът на Интерпол - 64-годишният китаец Мън Хунвей. Франция е озадачена и провежда разследване по сигнал от семейството му. То живее в Лион, където е централата на международната полицейска организация и няма вест от него от 25 септември. Според надеждни източници - Хунвей е заминал за Китай от Стокхолм. Жена му е получила заплахи по телефона и в социалните мрежи, съобщиха френските власти.

bnt avatar logo
от БНТ
19:35, 05.10.2018 (обновена)
Чете се за: 00:28 мин.
По света

Президентът на Интерпол е видян за последно да напуска централата на организацията в Лион преди седмица. Оттогава семейството му няма новини от него и затова разтревожено се обърнало към полицията в града.

Изчезване при обезпокоителни обостоятелства, което не се е случило във Франция, казват до момента източници от френското разследване.

Според хонгконгския вестник "Саут Морнинг пост", още при пристигането му в Китай Мън е задържан и отведен за разпит. Не се знаело за какво го разследват, нито къде е отведен, но през април бил загубил мястото си в Централния комитет на Китайската комунистическа партия. Хипотезата на френския "Монд" за изчезването е разчистване на вътрешнопартийни сметки.

Мън Хунвей е първият китаец начело на Интерпол. Избран е преди две години от позицията заместник-министър на обществената сигурност. Постът му в Интерпол е предимно представителен, а оперативната работа движи генералният секретар на организацията.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Европерспективата за Западните Балкани беше тема на международен дебат в НДК
Европерспективата за Западните Балкани беше тема на международен дебат в НДК
НАП запечата за втори път хотел Маринела
НАП запечата за втори път хотел "Маринела"