НОВИНИ

​Европредседателството - основна тема на първата сесия на депутатите

Европредседателството беше основна тема на политическите изказвания за откриването на новия парламентарен сезон. Управляващите призоваха за единство в името на националния интерес. Опозицията обаче потвърди, че ще продължи да критикува властта. БСП заявиха, че сами ще внесат вота на недоверие към правителството на 17 януари. Надежда Василева обобщава днешния парламентарен ден

Надежда Василева
от Надежда Василева
18:24, 11.01.2018
Чете се за: 01:23 мин.
У нас

С българския химн депутатите тържествено започнаха новата парламентарна сесия.

В залата по традиция прозвуча и химнът на Европа.

Парламентарният шеф призова депутатите да се държат като националният отбор на България.

Цвета Караянчева - председател на НС: Нека си пожелаем конструктивизъм, чувство за общност, повече резултати и по-малко проповеди от парламентарната трибуна. Солисти търсят в операта, българският парламент е крайно време да се държи като добре сработен оркестър.

От ГЕРБ отбелязаха, че в следващите 6 месеца работата на парламента ще бъде още по-отговорна.

Цветан Цветанов - ГЕРБ: Партизанските политически страсти няма как да допринесат за постигане на националните ни цели. Нямаме намерение да принизяваме ролята на опозицията в политическия ни живот. Очакваме обаче политиките на опозицията да бъдат състоятелни и добре аргументирани. Европейските ни партньори са виждали и скандали, и интриги, и протести. В този смисъл намеренията да се провокират страсти по време на председателството няма как да постигнат големия си ефект, които целят някои.

Лидерът на левицата очерта проблемите пред страната - поскъпването на живота, демографската криза, корупцията.

Корнелия Нинова - председател на БСП: Започнахме годината така - 8 дни, 8 трупа. Убийства на семейства, стрелба по данъчен. Убийство посред бял ден на крупен бизнесмен, близък до властта. И властта не реагира адекватно, но народът реагира. Народът е на улицата. Протести, протести, протести. Казвате 6 месеца да мълчим, не. Ние ще работим за тази алтернатива, която обществото и хората очакват.

Според патриотите, през следващите месеци ще стане ясно, че те са надежден партньор във властта.

Волен Сидеров - Обединени патриоти: Пожелавам през новата година да се излекуваме от най-лошата българска болест - това е завистта, злобата и мазохизма. България ще покаже по време на това домакинство, че управлението е стабилно, че тези намеци за нестабилност, несигурност или подобни интриги, които се чуват не са верни. Бог да пази България, която днес пази цяла Европа.

От ДПС потвърдиха, че са опозиция и заявиха, че ще работят за преформатиране на управлението.

Мустафа Карадайъ - ДПС - ДПС няма да участва в процес Стани да седна. Преформатиране на управлението не означава задължително влизане на ДПС в управлението. Нашата визия за развитието на страната е, че България се нуждае от програма за ускорено развитие.

От Воля определиха като своя цел повишаване на стандарта на живот.

Веселин Марешки - председател на Воля: Правете така, че този просперитет и благополучие, който лъха от тази зала да стига до все повече българските граждани.

Така и управляващи, и опозиция заявиха сходни приоритети за председателството, но различни идеи за изпълнението им.


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ремонтират Дома на младоженците в Пловдив
Ремонтират Дома на младоженците в Пловдив
Протести в София за и против промяната в плана за управление на Пирин
Протести в София "за" и "против" промяната в плана за управление на Пирин