НОВИНИ

НАСА ще изстреля уникална сонда за изучаване на слънчевата корона

НАСА подготвя изстрелването на 6 август на уникална сонда с размерите на автомобил за изучаване на слънчевата корона, съобщава агенция Ройтерс. Този апарат ще се приближи най-близо в сравнение с всички останали до нашата звезда, за да изследва слънчевата атмосфера, която поражда слънчевия вятър.

bnt avatar logo
от БТА
15:29, 21.07.2018
Чете се за: 00:28 мин.
Още
наса изстреля уникална сонда изучаване слънчевата корона

Космическият апарат Parker Solar Probe ще осъществи 7-годишна мисия и ще се доближи на 6,1 милиона километра от повърхността на нашата звезда. Това е седем пъти по-близо от всяка друга сонда в историята. Предишният апарат, преминал най-близо до Слънцето, беше "Хелиос 2", който се приближи през 1976 година на 43 милиона километра от Слънцето. За сравнение, разстоянието на Земята до нашата звезда е около 150 милиона километра.

Слънчевата корона генерира слънчевия вятър един непрекъснат поток от заредени частици, които проникват през Слънчевата система. Непредвидените слънчеви бури предизвикват смущения в магнитното поле на нашата планета и причиняват хаос в телекомуникациите на Земята. Учените от НАСА се надяват с помощта на новия апарат да могат да прогнозират измененията в космическото обкръжение на нашата планета. Проектът на слънчевата сонда "Паркър" струва на НАСА 1,5 милиарда долара.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
От ГЕРБ попитаха Корнелия Нинова дали е организатор на провокациите в Шарково
От ГЕРБ попитаха Корнелия Нинова дали е организатор на провокациите в Шарково
АРТщрихи с Галя Крайчовска
АРТщрихи с Галя Крайчовска