Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Недостиг на линейки в община Банско

Недостиг на линейки в община Банско. Спешната помощ в района разполага само с два специализирани автомобила, които трябва да обслужват 8 населени места, повечето от които труднодостъпни. Предстои да бъде изпълнен проект между българската община и румънския град Петрошани, чрез който спешната помощ да се модернизира.

от БНТ
06:51, 07.09.2018 (извънредно)
Чете се за: 00:45 мин.
У нас

Съвместеният проект за иновации в здравеопазването между България и Румъния би спасил повече човешки животи. Това заяви кметът на община Банско Георги Икономов. Според него в екип трябва да работят лекари, пожарникари и полиция още при приемане на сигнала на спешния телефон.

Георги Икономов - кмет на община Банско: На сигнала, който се подава за станала катастрофа или някакво друго бедствие да има и лекар и човек специалист, не само обикновен телефонист има и пожарникар и те преценяват веднага при приемането на сигнала колко е тежък случаят и какви екипи да изпратят.

Друг вариант за модернизация в спешната помощ е при приемането на сигнали за по-леки случаи да не се изпращат лекари и линейки, а само парамедици, които да са добре обучени и да могат да окажат първа спешна помощ. В момента над 90% от спешните пациенти в община Банско се транспортират към болницата в Разлог или Благоевград.

Севим Юзекчиева - лекар - стажант: От Банско линейката трябва да ги транспортира до Разлог и евентуално в зависимост от случая болният се транспортира до Благоевград, което всъщност отнема доста време за една така по-бърза реакция, понякога изпускаме златния стандарт и затова се получава един проблем.

От местната община казаха, че предстои изпълнението на проект на Министерството на здравеопазването, чрез който се предвижда спешните центрове да бъдат обновени и снабдени с нови специализирани автомобили.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
В Габрово започва Международният панаир на традиционните занаяти
В Габрово започва Международният панаир на традиционните занаяти
Намушкаха с нож кандидат за президент в Бразилия
Намушкаха с нож кандидат за президент в Бразилия