НОВИНИ

Нови правила за инвитро процедурите

Фондът за асистирана репродукция увеличава средствата и опитите за инвитро процедури финансирани от държавата. Освен това, вече ще се заплащат и опити при двойки с хромозомни проблеми и замразяване на яйцеклетки на онкоболни жени.

Мария Чернева
от Мария Чернева
17:40, 20.10.2017
Чете се за: 00:27 мин.
Още

Това са част от промените, обявени днес от здравното министерство. Очаква се също така, успеваемостта на инвитро клиниките да бъде обявявана на сайта на фонда, но не стана ясно дали ще бъде разделена по възрасти. Последното се налага, за да се избегне опасността, клиниките да отказват прием на по-възрастни пациентки.

За онкоболни жени са предвижда по-съвременни и щадящи стимулации за извличане на яйцеклетки.

д-р Мирослав Ненков, зам. министър на здравеопазването: По отношение на критериите за включване на инвитро процедура на пациенти с онкологично заболяване, възрастта е лимитирана до 35-годишна възраст. По отношение на самото онкологично заболяване задължително в групата от лекари комисията от лекари, които ще взимат отношение по този въпрос ще бъде включен онколог. Две са важните неща, които трябва да знае комисията, която трябва да включи жена в такава процедура - напредналостта на заболяването и перспективата.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Изложба „120 години катедра „Скулптура” към Националната художествена академия
Изложба „120 години катедра „Скулптура” към Националната художествена академия"
Мадрид обявява утре мерките за замразяване на автономията на Каталуния
Мадрид обявява утре мерките за замразяване на автономията на Каталуния