НОВИНИ

Област Русе е в готовност за лошото време

88 машини са в готовност да започнат почистването на републиканските пътища в Област Русе. Фирмите, които ще работят в населените места, също са снабдени с машини, пясък и препарати срещу заледяване. Днес следобед се събра кризисният щаб за действие при тежки зимни условия, за да обсъдят плановете си за реакция.

bnt avatar logo
от Г.Пенчева
19:56, 05.01.2017
Чете се за: 00:52 мин.
У нас

Машини, които ще чистят републиканските пътища в Русенско са разположени в 7 пункта. Така ще могат по-бързо да реагират при първия снеговалеж. Като начало ще обработват асфалта с химически вещества, за да не се заледи. Същото ще трябва да направят и фирмите, които ще чистят Русе. Кметът Пламен Стоилов им разпореди да започнат тази нощ. Те от своя страна увериха, че са в пълна готовност.

Адриан Лазаров, управител на снегопочистваща фирма: „Имаме 22 собствени машини, 4 ръчни ротора и 10 чужди техники. Екипите са сформирани, даваме 24 часови дежурства."
Венко Великов, управител на снегопочистваща фирма: "В Тетово имам машина, в Базън също имам техника, така че в най-отдалечените точки, ще започне едновременно почистването."

Фирмите имат готовност да почистят и тротоарите и парковете в Русе. Но от местната управа припомниха, че задължение на собствениците на имоти е да разринат снега около блоковете си. В противен случай ги заплашват глоби.

Пламен Стоилов, кмет на Община Русе: "Започват с предписания, молим гражданите да си свършат работата, след което санкции, защото за всяка счупена ръка или травма на гражданите общината плаща."

Дунав мост тази година ще се чисти от румънската страна, но снегът от подхода към съоръжението ще се обработва от местни фирми, които също казаха, че са готови за обилен снеговалеж.

Освен шофьорите, за тежката зимна обстановка се готвят и капитаните на кораби. Ниското ниво на река Дунав вече им създава проблеми. 30 моторни кораба с близо 60 безекипажни секции изчакват между островите Голям Бръшлен и Мишка, за да могат един по един да преминат през критичния участък там.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нова автобусна линия в София
Нова автобусна линия в София
Николай Кучков почита приятелите си с намигване
Николай Кучков почита приятелите си с намигване