НОВИНИ

Студените дни идват, а с тях и опасностите за нашето здраве

Колкото и да сме издръжливи, когато телесната температура падне под 35 градуса, настъпва хипотермията и сме застрашени от измръзване. Срещу студа най-важното е да бъдем екипирани с топли дрехи и обувки, при това достатъчно широки, за да осигуряват нормално кръвообращение и да не запотяват.

Зоя Велинова
от Зоя Велинова
19:50, 05.01.2017
Чете се за: 00:41 мин.
Още
Д-р Пенчо Пенчев, експерт "Първа помощ" в БЧК: "Разтриването със сняг в никакъв случай не е препоръчително, защото преохлаждаме допълнително тялото. Най-подходяща е разтривката със спирт или друга алкохолна напитка."

Едно от основните правила срещу измръзване е да внимаваме с алкохола. Не е вярно, че той помага. Това усещане е измамно. Според лекарите, алкохолните напитки водят до много по-бързи локални измръзвания, както и до общо охлаждане на организма.

Ако вече сме допуснали измръзване, според лекарите, първо трябва да махнем всичко, което имаме по ръцете и краката - часовници, гривни и др., след което да потопим крайниците за 20-30 минути в топла вода, но не и гореща.

След 20 - 30 минути може да направим суха превръзка, и ако има мехури от измръзването, те да не се пипат и пукат, а обработката им да стане в лекарския кабинет със стерилни инструменти.

Важно е да разграничаваме различните състояния на измръзналия човек. Ако той трепери, трябва да го преместим в по-топло помещение и да го завием с одеяла Когато пострадалият вече е спрял да трепери, трябва да го затоплим допълнително - с електрическо одеяло или грейка.

На тежко измръзналите не бива да се дават лекарства от рода на "аспирин" и други, които според лекарите са крайно неподходящи за тяхното състояние.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Николай Кучков почита приятелите си с намигване
Николай Кучков почита приятелите си с намигване
БНР и Музикаутор проведоха среща със СЕМ
БНР и "Музикаутор" проведоха среща със СЕМ