НОВИНИ

Прокуратурата предяви оконачтелно обвинение на Николай Ненчев

Прокуратурата предяви окончателното обвинение на военния министър в оставка Николай Ненчев по делото за ремонта на Миг-29. До месец се очаква обвинителният акт да влезе в съда.

bnt avatar logo
от Пенка Ангелова
19:21, 05.01.2017
Чете се за: 00:57 мин.
У нас

Военният министър в оставка се яви следобед в Столичното следствие, за да получи обвинението. Той каза, че е спокоен и вярва в доброто.

Николай Ненчев, военен министър в оставка: "В началото на годината вяра, разбира се в в правосъдието, прокурорите и всички тези честни, почтени хора, които, разбирам, трудят се неуморно. Моето пожелание към тях е да изпълняват по-малко заповеди, които противоречат на правото и на техния морал."

Ненчев ще отговаря по 2 обвинения за длъжностно престъпление. Първото е затова, че не е привел в изпълнение втората договора с руската корпорация МИГ за ремонт на 4 български двигатели за самолетите МИГ-29. Второто обвинение отново е за неизпълнение на служебните задължения. В него се казва, че Ненчев в нарушение на Закона за отбраната и въоръжените сили - не е утвърдил проект за инвестиционен разход за ремонт на агрегати и доставка на резервни части за самолетите. Според прокуратурата с действията си военният министър не е осигурил авиационната безопасност на самолетите и летците ни. По повод обвиненията, Ненчев каза, че първо иска да се запознае с материалите. Той коментира острата декларация на БЗНС от вчера, в която действията на прокуратурата бяха наречени сталинистки и бяха определени като атака срещу реформаторите.

Николай Ненчев, военен министър в оставка: "Това е политическа декларация преди всичко. Такава беше волята на моите колеги и моята. Съзирам политическа репресия в цялата тази работа, защото не намирам нищо основателно в обвинението."

- Какво е основанието да сте толкова краен?

"Не съм краен. Трябва да бъдем справедливи - ние сме в предизборна кампания и струва ми се, че това не е случайно."

Ненчев има призовка за "Монтевидео" и утре в 10, за да се запознае със събраните доказателства. Срещу него има още едно дело - заради обществена поръчка за ушиване на военни униформи.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
20 см сняг и силен вятър се очакват в област Видин
20 см сняг и силен вятър се очакват в област Видин
Аварийни екипи в готовност да отстраняват проблеми с тока
Аварийни екипи в готовност да отстраняват проблеми с тока