Опасни вируси атакуват Фейсбук профили

Опасен интернет вирус във Фейсбук заразява профилите на интернет потребителите без тяхното знание. В следствие на хакерската атаказаразеният профил започва да изпраща снимки и клипове с нецензурно съдържание на лични съобщения.

от Сергей Тодоров
08:41, 23.02.2016
Чете се за: 01:16 мин.
По света

Опасният вирус циркулира само във Фейсбук. Започва да се разпространява, след като получите съобщение от вече заразен ваш приятел. Най-често съобщението е вашата профилна снимка. Това провокира любопитството ви и в мига, в който го отворите, профилът ви е заразен. Следва публикуване от ваше име, но без ваше одобрение, на порно клипове във Фейсбук групи, в които членувате, както и изпращане на вируса към вашите приятели, за да заразите и тях. Мария Каравасилева е преподавател в немската гимназия в Бургас и профилът й във Фейсбук се заразява точно по този начин. Тя преживява ужаса и срама да види публикувани постове от нейно име с нецензурно съдържание.

Мария Каравасилева, преподавател в немската гимназия в Бургас: Самият факт, че ти се компрометираш по този начин, извиняваш се на хората, веднага в профила написах съобщения: “Моля, не отваряйте, нищо не съм ви изпращала”, е неприятно.

Другият възможен сценарий да хванете опасен вирус е да посетите така наречените фишинг сайтове – те копират дизайна и интерфейса на оригинален сайт, който посещавате. След като въведете паролите за достъп, вирусът получава достъп до профила ви, а вашите главоболия тепърва започват.


;

Как да се предпазим от опасния вирус, който атакува не само личните, но и професионалните ви контакти? Туньо Зафер е главен мениджър в българска IT компания, която предоставя съхранение на файлове във виртуалното пространство и гарантира за сигурността на клиентите си. Компютърните специалисти дори публикуваха обява в мрежата, като обещаха 100 хиляди долара на всеки един хакер, който успее да разбие кодовете им за защита. Според Туньо вирусът се корени в приложението, което е разработено от хакери и дава пълен достъп до профила във Фейсбук.

„Най-слабата точка всъщност е самият потребител. Ако той не даде достъп на приложение до неговия профил до възможността да достъпва до тяхната информация, до профили или съобщения, няма как да се случи това“, каза Зафер.

Софтуерните специалисти съветват да внимаваме на какви приложения даваме разрешение да имат достъп до Фейсбук профила ни. В случай че се окажете заразени, трябва първо да смените паролата си за достъп. След това от настройките трябва да премахнете всички съмнителни приложения. Не на последно място, трябва да се свържете и с администраторите във фейсбук, които да сканират профила ви и да премахнат опасния вирус.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Външните министри на Франция и Германия посетиха Киев
Външните министри на Франция и Германия посетиха Киев
Да помогнем на Зори
Да помогнем на Зори