НОВИНИ

Още едно село беше заличено от картата на България

Поредно село в Родопите спря да съществува. Златоградското село Фабрика беше заличено с решение на Общинския съвет в града. С него изчезналите от картата населени места в Смолянско вече са 8, а зa 10 гoдини житeлитe нa oблacтта ca нaмaлeли c близo 20 хил. души. Село Фабрика е създадено през комунизма заради грандиозни планове за рудодобив в района.

Благой Цицелков
от Благой Цицелков Оператор: Миглена Гайдарова
11:15, 26.08.2016
9294
Чете се за: 00:33 мин.
У нас

Преди близо 100 години, попадайки в затънтеното родопско село Боево, писателят Антон Страшимиров вижда късчета блестящи минерали. Взел няколко за София и ги показал на добрия си приятел Иван Савов. Минният инженер ги оценил като голямо богатство. Решил да основе предприятие за добив на оловно-цинкови руди. Концесията кръстил в чест на писателя откривател - "Страшимир".

В началото на 40-те районът започнал да се променя, изградени били пътища. Немци построили фабрика, жилища и битови сгради за миньорите. Започнал износ за Германия, Англия и Швейцария. Предприятието на Иван Савов било национализирано през 1947 година.

Съветската сонда, прониква дълбоко в земните недра и после разказва за тайните, на тези които разбират нейния език.

Рудодобивът бил издигнат в култ, а трудоваците получили много блага. Работата се увеличила. "Фабрика" приличала на град утопия. Доказателство за това са и избелелите кадри, които се пазят във фонда на БНТ. Спомените на местните обаче все още са ярки.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кандидатът на Реформаторите за президент ще стане ясен до края на август
Кандидатът на Реформаторите за президент ще стане ясен до края на август
 Велосипедист е загинал при пътен инцидент край Нови пазар
Велосипедист е загинал при пътен инцидент край Нови пазар