НОВИНИ

Последната изложба на акад. Светлин Русев

Върху какво е работил Светлин Русев за последната си изложба ? В продължение на 3 дни неговите почитатели и приятели в столичната галерия Арте могат да видят подготвителните рисунки, снимки и текстове за традиционната изложба за рождения ден на маестрото, която той правеше всяка година на 14 юни. Големият художник си отиде от този свят броени дни преди да довърши последния си мащабен проект за живопис върху камък.

Петя Тетевенска
от Петя Тетевенска
21:01, 14.06.2018
Чете се за: 00:35 мин.
Още

Решението да се подреди тази камерна изложба идва от дъщерята на художника.

доц. д-р Ралица Русева: Тъй като композицията от гранитни камъни, която той подготвяше за 14 юни беше недовършена, а трябваше да се почете и рождения му ден, и усилията, и тази изключително дълбока и трудна за реализация идея.

В тези последни рисунки личат образите на Христос, на майката, на страдащия и мислещ човек. "Повярвах, че съм намерил пътя - илюзия!!! Защо е път, ако не води към храма..." - това е написал Светлин Русев точно ден преди да си отиде от този свят в текста за изложбата под надслов "Автобиографията на един 85-годишен художник".

проф. Станислав Памукчиев: Това беше неговият голям проект и това е неговият голям урок - волята му за победа на това, което седи вътре в изкуството като огромен вътрешен заряд, потенциал от духовна истина, истината за живота...

Цялата композиция е трябвало да бъде изложена пред Софийската градска галерия. Днес там имаше постер със снимка и много приятели с цветя.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
На прага на новия археологически сезон
На прага на новия археологически сезон
Обединените патриоти внесоха проект за нов Закон за българския език
Обединените патриоти внесоха проект за нов Закон за българския език