НОВИНИ

През нощта времето ще продължи да се влошава

Предупреждение за опасно време за 6 януари обявиха от Националния институт по метеорология и хидрология при БАН. Жълт код за потенциално опасно време е в сила през целия ден за 12 области в Западна България. По пътищата има опасност от поледици. Прогнозите са през нощта времето да продължи да се влошава. Полицията предупреди хората да избягват пътуванията до неделя, ако е възможно.

Александър Марков
от Александър Марков
20:10, 05.01.2017
Чете се за: 02:10 мин.
У нас

Сняг вали в София и София-област и в още 4 области на страната, по информация на НИМХ. Най-голяма е снежната покривка в Кюстендил - 9 см., Драгоман - 5, в София има 2 см. сняг. Очаква се през нощта сняг да завали в по-голямата част на страната, като утре преди обяд ще вали най-силно и ще натрупа до 20 см. покривка.

Заради влошаването на зимната обстановка на места тежкотоварните автомобили ще бъдат спирани от движение и ще бъдат отбивани, за да не задръстват движението и да не пречат на снегопочистващата техника. Патрулите на столичната полиция, дежури и са готови да се намесят при необходимост.

Засега има забрана за движение на тирове по пътя Велинград-Юндола, ограничено е движението и по пътя Рилски манастир-Кирилова поляна.

От АПИ съобщават, че дъжд вали в област Велико Търново, Мало Конаре, Сестримо и Церово, а сняг в 5-те области и по АМ Тракия, Хемус и Люлин. Силен вятър има в Североизточна България. Пътните настилки в страната са предимно мокри, заснежени, на места има заледявания, но са почистени и обработени.

Затворени за движение са проходите Върбишки, Златишки и Троянски. Всички останали са отворени за движение. През Петрохан, Шипка, Дюлински, Твърдишки, Вратник, Пампорово движението на тирове над 10 тона е забранено към момента.

110 снегорина в София вече чистят улиците и големите пътни артерии. Почистени са до момента районите Панчарево, Витоша и Нови искър, съобщиха от СО.

Допълнително шест аварийни екипа обикалят в готовност да съдействат. В цялата страна на няколко стотин точки са разположени 3000 снегорина, които ще чистят пътищата.

Иначе днес предупреждението за Западна България остава в сила - жълт код, за потенциално опасно време. Температурите са между -3,-4 градуса, а валежите ще се усилят през нощта.

Утре обстановката няма да е по-различна. Оранжев код за опасно време е обявен в 20 области. Очакват се обилни снеговалежи в Централна и Източна България. Ще има силен вятър и ще се образуват поледици.

Заради влошаването на времето и днес имаше заседание на Националния междуведомствен щаб. Оттам припомниха шофьорите да тръгват на път, само ако е наложително, да проверят прогнозата за времето, да подготвят автомобила за зимни условия, да имат повече гориво в резервоара, да носят със себе си топли дрехи, храна и вода. Съветът е да шофирате по главните пътища, които ще се почистват приоритетно, и едно от най-важните неща - не изпреварвайте снегорините, за да не блокирате работата им.

Нещо много важно относно почистването на пътищата. Три класа са пътищата в България и според това едни се чистят с приоритет.

В първи клас са магистралите и първокласните пътища. По закон, при снеговалеж по тези пътища се допуска до 3 см. снежна покривка. Те трябва да бъдат почистени до асфалт до 2 часа след спирането на валежите.

Във втория клас се допуска до 5 см. снежна покривка при валеж, като пътят трябва да бъде разчистен до 3 часа след спирането на валежите. А в третия, последен клас - планински и високопланински пътища, се допуска до 10 см. снежна покривка и почистване до 5-8 часа след спиране на снега.

Лиляна Павлова, министър на регионалното развитие и благоустройство в оставка: "Очакваме снеговоалежа да не спре доутре следобяд в 5 часа в северозападна България. Техниката няма да спира да работи, въпреки че би следвало да изчакаме снега да спре и чак тогава да започне обработването на пътната мрежа съгласно нормите.
Инж.Дончо Атанасов, председател на УС на АПИ: "Един път, който е спрян, третокласен, това е пътя между Рилски манастир и Кирилова поляна."
Комисар Бойко Раденовски, нач отдел "Пътна полиция": "Мисля, че към момента трафика е нормален. Нито една областна дирекция не докладва за някакъв увеличен трафик."
Лиляна Павлова: "Разбира се имаме мобилизация защото очакваме сериозни снегонавявания и затваряне на голямо количество пътни артерии заради очакваните много ниски температури. Те водят до обледяване не само на пътищата но водят до обледяване на електропреносната мрежа, възможности от замръзване на вода и водопроводи. Всичко това разшири необходимостта да разширим институциите които участват в по-големия щаб."
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Социални асистенти не са получавали заплати последните три месеца
Социални асистенти не са получавали заплати последните три месеца
Нападение с кола-бомба в Измир, жертвите са две
Нападение с кола-бомба в Измир, жертвите са две