НОВИНИ

​Регионалното министерство иска по-строги санкции за шофьорите с неизрядни гуми

Регионалното министерство настоява за по-строги санкции за шофьорите, които създават пътни произшествия през зимата заради лоши гуми. Поводът за това искане са двата случая от понеделник на магистралите „Тракия" и "Хемус", при които ТИР-ове се обърнаха и блокираха движението за 6 часа. До петък трябва да стане ясно и кои фирми ще бъдат глобени заради непочистени пътища след първия по-голям снеговалеж у нас. На този фон от АПИ сигнализират, че в пътния бранш има сериозен недостиг на работници.

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
18:18, 29.11.2017
Чете се за: 00:58 мин.
У нас

В момента глобата за шофьор, който кара с неподходящи гуми през зимата, е между 50 и 150 лв. По закон минималната дълбочина на протектора не трябва да бъде по-малка от 4 милиметра. По сметки на регионалния министър Николай Нанков комплект гуми за един тежкотоварен автомобил излиза най-малко 6 000 лева. Затова и много шофьори рискуват на пътя. Според данни на АПИ на денонощие през страната преминават близо 10 000 ТИР-а.

Николай Нанков, министър на регионалното развитие и благоустройството: Тези ниски санкции предполагат водачите да не купуват и да не подменят гумите си. Два ТИР-а видяхме в понеделник са в състояние да запушат половин България.

Според Пътната агенция зимното поддържане в страната е на добро ниво. Оттам отчитат и повишаване на качеството на снегопочистването.

Дончо Атанасов, Агенция "Пътна инфраструктура": Няма как 1000 километра магистрали, когато започне един обилен снеговалеж, да бъдат на асфалт. Може два часа след приключване на снеговалежа на автомагистрала да има между 3 и 5 см сняг.

В същото време от Пътната агенция сигнализират, че в бранша има остър недостиг на кадри.

Дончо Атанасов, Агениция "Пътна инфраструктура": Липсата на кадри вече става драстична за България. Млади хора механизатори няма. Имайте предвид, че при 3 200 машини на нас ни трябват около 6 000 шофьора.

От регионалното министeрство съобщиха още, че през последните 7 месеца в пътния бранш са обявени тръжни процедури за близо 900 милиона лева.

От догодина може да започне проектирането на 50 км от АМ "Хемус" от разклона за Тетевен. В края на 2018 г. може да са готови предсрочно и 25 километра от "Струма".

Цялата магистрала трябва да е готова през 2023 година. През пролетта ще започне ремонт и на активната лента на "Тракия" в отсечката между Пловдив и Стара Загора.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Русенските земеделци искат Закон за браншовите организации
Русенските земеделци искат Закон за браншовите организации
Депутатите удължиха заседанието си заради Бюджет 2018
Депутатите удължиха заседанието си заради Бюджет 2018