НОВИНИ

СОС разреши построяването на 77-метрова сграда на бул. България в София

Столичният общински съвет разреши строежа на 77-метрова сграда на бул. „България“. Проектът беше одобрен вчера и от комисията по градоустройство, след като два пъти преди това го отхвърляше.

Владимир Христовски
от Владимир Христовски
17:23, 06.07.2017
Чете се за: 00:52 мин.
У нас

Парцелът се намира на ъгъла между бул. „България“ и ул. „Борово“ и попада в жилищна зона с ограничение на строителството до 20 метра, което позволява строеж до 7 етажа. С днешното си решение обаче общинските съветници приеха промени в подробния устройствен план на парцела, което дава право на инвеститора да построи 77-метрова сграда с 22 етажа. Мотивът - част от имота попада в т. нар. „третичен градски център“, за който не важи заложеното в закона ограничение за височина.

Здравко Здравков, главен архитект на София: Навътре в комплекса се намират пет 22-етажни блока, така че влиянието ѝ изобщо на градската среда не е като един висок небостъргач, тя просто ще е вписана хармонично в целия градски булевард.

Според плановете на инвеститора - дружеството „България билдинг“ до няколко години там ще се появи сграда, включваща офисни помещения, магазини и апартаменти. Достъпът на автомобили ще бъде осигурен с локално платно, което ще трябва да бъде изградено от Столичната община. За целта част от терена ще бъде дарен от строителя.

От появата на новата сграда най-засегнати ще бъдат жителите от ул. „Борово“ № 52. А те не знаеха за планирания строеж на 77-метровата сграда и някои от тях определиха идеята като „абсурдна“.

Кристина Среброва: Не е много добра идея, защото ще закрие гледката.

Единственият ход, който имат гражданите, е да атакуват разрешението за строеж в Съда. А за да не се стига до гражданско недоволство в бъдеще, до дни главният архитект на София ще внесе промени в Закона за устройство и застрояване на Столичната община. Ако бъдат приети, те ще регламентират къде, какво и с каква височина може да се строи, за да не се взимат решения по целесъобразност.

;
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Русе е домакин на първи по рода си уличен фестивал
Русе е домакин на първи по рода си уличен фестивал
Първо заседание на анкетната комисия за НДК
Първо заседание на анкетната комисия за НДК