НОВИНИ

Социални асистенти не са получавали заплати последните три месеца

Социални асистенти от Карлово вече трети месец не са получили трудовите си възнаграждения по европейската програма "Независим живот". Причината е, че общината се забавила със срока, в който да подаде документите към социалното министерството, за да бъде извършено междинно плащане по проекта. Месечното възнаграждение на асистентите съгласно сключен договор с общината е в размер на минималната работна заплата.

bnt avatar logo
от Станислава Христозова
20:25, 05.01.2017
Чете се за: 00:44 мин.
У нас

От октомври миналата година Нина Керемедчиева не е получавала заплатата си за социален асистент. Тя е майка на тежко болно дете и няма други средства, за да го гледа. Общината й е изплатила само 160 лева преди нова година.

Нина Керемедчиева: "Тя само храната и памперсите на седмица, казвам, са й в порядъка на 50-60 лева...отделно лекарства, отделно консумативите които й трябват."

След като не получила никакви средства повече от два месеца Христина Гачева, която също е социален асистент и гледа две дъщери болни от детска церебрална парализа решила да се обърне към общината, защото има сключен договор с нея.

Христина Гачева: "Оттам ми казаха, пари не знаем кога ще има, няма и да има, след два дни отново звъннах и ми отговориха пари няма, оправяйте се."

Хората потърсили помощ и от социалното министерство. От там категорично им отговорили, че проблемът е в общината

Христина Гачева: "Общината е длъжна да изплати дължимото."

Кметът на Карлово Емил Кабаиванов каза за БНТ, че не са имали заложени средства в бюджета на общината, за да бъдат изплатени навреме заплатите на асистентите. От социалното министерство посочиха, че общината е внесла искане за плащане на 12 декември 2016. Законовият срок за превод на парите е 90 дни от постъпване на искането, но въпреки това ще се опитат да направят превод за по-кратък период, за да може хората да си получат заплатите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тежки пътни инциденти в София
Тежки пътни инциденти в София
През нощта времето ще продължи да се влошава
През нощта времето ще продължи да се влошава