НОВИНИ

Съдът отстрани от длъжност кмета на Созопол

Специализираният наказателен съд отстрани от длъжност кмета на Созопол и главния счетоводител на общината. Панайот Рейзи и Златка Мусева са обвиняеми за присвояването на малко над 2 милиона лева от общината. Съдът прецени, че има опасност двамата да попречат на разследването, като се опитат да влияят на техни подчинени. От прокуратурата заявиха, че по делото ще има още обвиняеми.

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
13:35, 08.04.2019
Чете се за: 00:42 мин.
У нас
съдът отстрани длъжност кмета созопол

Мотивите за отстраняването на кмета на Созопол Панайот Рейзи и главния счетоводител на общината Златка Мусева бяха описани от прокуратурата в общо 66 страници.

Според държавното обвинение от 2014 г. до 2017 г. двамата са присвоили близо 2 милиона общински пари чрез 34 договора. Панайот Рейзи е плащал суми по фактури за извършени строително-монтажни работи, но вместо по сметката на фирмата, ги превеждал на физическо лице, което нямало връзка с фирмата - изпълнител, твърдят разследващите.

Според прокуратурата има данни, че Панайот Рейзи е опитал да влияе на свидетели.

Марияна Димитрова, прокурор: Да, имаме такива данни при вече проведени разпити на свидетели. Същите по една или друга форма заявяват, че се страхуват. Пристигат все нови и нови данни, които налагат нови разпити.

Пред съда отстраненият кмет на Созопол заяви, че по всеки договор има извършена работа и всички строителни книжа са налице. Той определи обвиненията като граничещи с научна фантастика.

Панайот Рейзи: Имаме право да обжалваме. Ще се видим на 16-и тогава ще видим за какво става дума. Пускам си отпуска и това е. Имам право да го направя.

Разследването срещу Панайот Рейзи е стартирало в началото на 2018 г. Ако бъде признат за виновен той може да получи от 10 до 20 години затвор.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Психично болен нападна охранител на Столичната библиотека
Психично болен нападна охранител на Столичната библиотека
Столичната полиция издирва собственика на намерена сума пари
Столичната полиция издирва собственика на намерена сума пари