НОВИНИ

„Спри, детето запази!“: Оказване на първа помощ след ПТП

В последните дни преди началото на учебната година обръщаме внимание на безопасността на пътя, а оказването на първа помощ е важно в първите минути при евентуален инцидент. Децата също могат да участват при спасяването на човешки живот. Дори да нямат познания за първа помощ, обаждане на 112 от тяхна страна може да помогне в сериозен инцидент.

Цанка Николова
от Цанка Николова
10:20, 03.09.2017
Чете се за: 00:36 мин.
У нас

Оказването на първа помощ в първите минути след пътнотнарспортно произшествие могат да спасят човешки живот. Оказва се обаче, че по-голяма част от хората нямат знания за оказване на първа помощ.

Ромуалдас Каминскас, експерт Социални дейности и услуги към БЧК: Първата стъпка е да си осигурим безопасността, както на нас, така и на хората наоколо. Това се прави с поставянето на триъгълниците, с поставянето на светлоотразителна жилетка.

Следващата стъпка е обаждане на 112, с информация за пострадалия и място на инцидента. Важно е да се съобщи кой се обажда и да се даде телефон за обратна връзка. Едни от най-тежките инциденти, при които трябва да се реагира мигновено, са безсъзнанието и силното кръвотечение. И, ако не се направи нищо, вероятността да настъпи бързо фатален край е много голяма.

Обикновено хората ни е страх да направим нещо, за да не навредим на самия човек, затова ние съветваме хората да се обучат, да преминат обучение по първа помощ.

Затова и ние с кампанията на БНТ „Спри, детето запази!“ ви призоваваме освен да шофирате внимателно, и да преминете обучения по първа помощ, за да намалим заедно инцидентите на пътя.


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мария Габриел: Всеки ден имаме над 200 000 кибератаки
Мария Габриел: Всеки ден имаме над 200 000 кибератаки
Художници от 4 държави рисуват творби, вдъхновени от горска орхидея
Художници от 4 държави рисуват творби, вдъхновени от горска орхидея