НОВИНИ

Стопани в Силистренско предпазват овошки от измръзване

С падането на температурите под нулата застрашени от измръзване са трайните насаждения в Силистренско. Най-голяма е опасността за прасковите и кайсиите. Пораженията според агрономите могат да бъдат предотвратени, ако дръвчетата са добре зазимени.

bnt avatar logo
от Незабравка Кирова
19:00, 07.12.2016
Чете се за: 00:31 мин.

В силистренското село Професор Иширково започна резитбата на плодните дръвчета. Ако чакат пролетта, за да свършат тази работа, стопаните няма да имат достатъчно време.

Христо Христов, агроном:
"Резитба, значи, за едно добро натоварване на дървото, за добре гарнирано дърво с плодове, по-доброто качество е нормално да се извършва резитбата … Ограничават се болестите, неприятелите и самото дърво се чувства по-добре."

Ниските температури през зимата са най-опасни. Но за разлика от прасковата за кайсията рискът е едва през пролетта, тъй като издържа при типично зимните градуси. Ако обаче дръвчетата са добре зазимени, температури до -25 градуса не би трябвало да им влияят.

Христо Христов, агроном:
"Добро зазимяване - в смисъл да са узрели летораслите на самото дръвче, да не е боледувало през годината, да е в добро състояние."

В Професор Иширково са приключили вече и със зимните пръскания, които според специалистите са най-важните при борбата с болестите по трайните насаждения.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Борислав Великов: В понеделник получаваме мандата и го връщаме веднага!
Борислав Великов: В понеделник получаваме мандата и го връщаме веднага!
На сцената на Голямото рок междучасие
На сцената на "Голямото рок междучасие"