НОВИНИ

ГЕРБ и РБ все по-скептични за съставяне на кабинет в този парламент

ГЕРБ и Реформаторският блок са все по-скептични, че в рамките на този парламент може да бъде направено ново правителство. Въпреки това реформаторите заявиха, че след като президентът им връчи третия мандат, отново ще разговарят с ГЕРБ. Ако не получат тяхната подкрепа, веднага ще върнат мандата. От Патриотичния фронт за пореден път поставиха своите условия за подкрепа на евентуално правителство. Едно от тях е увеличаване на минималната пенсия. Правосъдният министър в оставка Екатерина Захариева пък за първи път призна, че има вероятност кабинетът "Борисов" да работи в оставка до встъпването в длъжност на новия президент.

Надежда Василева
от Надежда Василева
18:15, 07.12.2016
Чете се за: 01:38 мин.
У нас

И днес позициите на партньорите във властта потвърдиха, че към днешна дата изглежда невъзможно да намерят формула за ново правителство. От най-голямата партия заявиха, че ще участват в разговори с реформаторите, когато получат мандата, но смятат, че този парламент е изчерпан.

Томислав Дончев - вицепремиер в оставка: Не виждам как и защо да се прави опит да се сглоби трудно неустойчива политическа конструкция. Да не говорим за такива несериозни формати да се появи друг премиер, пък да останели министрите, в крайна сметка министрите са част от един политически организъм, това не са трансферни футболисти, които ги местим от един отбор в друг.
Цвета Караянчева - ГЕРБ: Нашата позиция е, че в 43-то НС няма как да има стабилно, устойчиво и работещо правителство.

Реформаторите обаче, още не се отказват и ще продължат да търсят подкрепа на ГЕРБ за нов кабинет.

Борислав Великов - зам.-председател на ПГ на РБ: Ако те откажат подкрепа, връщаме мандата веднага. Ако кажат опитайте, опитваме и с другите парламентарни групи. И вече с един ограничен мандат - до лятото най-много да свършим някаква полезна работа за хората.

Невъзможна на този етап изглежда и подкрепа от Патриотичния фронт. Формацията държи в замяна да бъдат изпълнени 3 условия, първото от които е увеличаване на минималните пенсии.

Красимир Каракачанов - съпредседател на Патриотичния фронт: Иначе бихме изглеждали като хора, които на всяка цена са се залепили да стоят в тази сграда, в която виждате последните една-две седмици нищо полезно не се случва. От едни предсрочни избори ние имаме най-голям интерес. Темата с пенсиите означава преразглеждане на бюджета. Има резерви, много са резервите, въпрос на желание.
Борислав Великов - зам.-председател на ПГ на РБ: Тези високи целеви числа, които поставят за пенсии, трябва да се оптимизират, ако е възможно, както това е свързано с възможностите на страната. Може да не се стигне до нищо. По-вероятни са предсрочните парламентарни избори.

Опозицията в средите на реформаторите също не подкрепя опитите за съставяне на нов кабинет.

Радан Кънев - председател на ДСБ - Ама не ме интересува, нали ви казах? Въпросът е кога ще бъдат изборите и какво управление ще има България след изборите. Моите усилия са съсредоточени в тази посока без никакво значение кой ще взема мандата, кой ще го дава, кой ще прави служебен кабинет. Това са дребнотемия.
Мартин Димитров - РБ: Аз лично в разговори за съставяне на правителство няма да участвам. Тази тема е напълно изчерпана. За мен е затворена.

Правосъдният министър в оставка Екатерина Захариева, която е била част от служебни правителства посочи, че е абсурдно да се прави служебен кабинет за 20 дни, до края на мандата на Росен Плевнелиев през януари и после Румен Радев да съставя нов.

Екатерина Захариева - министър на правосъдието в оставка: Да, има вероятност да стоим в оставка до 22-ри, защото това е отговорно отношение към българските граждани.

И ГЕРБ, и реформаторите настояват избраният за президент Румен Радев да поеме отговорност за съставянето на служебен кабинет, който трябва да подготви и предсрочните избори.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Завърши ремонтът на тенис кортовете в Парка на възрожденците
Завърши ремонтът на тенис кортовете в Парка на възрожденците
БСП очаквано върна мандата за съставяне на правителство
БСП очаквано върна мандата за съставяне на правителство