НОВИНИ

Строеж в Овча купел пречи на достъпа до жилищни сгради

Жители на квартал "Овча купел" недоволстват заради започналото строителство на 19-етажна жилищна сграда. Те се опасяват, че с новия строеж може да бъде запушена улицата, която ги свързва с главния булевард "Монтевидео". Причината - част от нея е собственост на фирмата строител.

Мина Пенкова
от Мина Пенкова
20:21, 16.01.2017
Чете се за: 01:17 мин.
У нас

Метални ограждения опасват една от поляните в кв. "Овча купел" още през лятото. Мястото е собственост на фирма, която вече има проект как ще изглежда пространството на ул. "Маестро Кънев" до блок 78.

На това място трябва да бъде изграден затворен жилищен комплекс с 19-етажна жилищна сграда, паркинг, детски площадки и парк.

Ангел Стефанов: Не сме видели проекта на тази сграда. Става въпрос за 19-етажна сграда. Парко-места ще има ли, въобще как ще се обслужва. Вие виждате и сега, че движението е супер натоварено, ако няма някаква драстична промяна в инфраструктурата в района, на мен не ми е ясно как ще се обслужва сградата."
Неда Дойчинова: "Притесненията ни са свързани с височината на тази сграда, която ще изникне през терасата ни. Всички знаем без да сме специалисти, че тук има подпочвени води и сме притеснени, че един изкоп за 19-етажна сграда може да увреди сградата, в която ние живеем."

Според архитекта Ангел Захариев хората нямат основание за притеснение, тъй като фирмата е преминала и спазила всички необходими процедури. Той каза, че са направени и необходимите геоложки и хидроложки проучвания и строежът е съобразен с условията на терена.

Според хората обаче има и още един проблем. Част от ул. " Маестро Кънев", която свързва живеещите в района с булевард "Монтевидео" е собственост на фирмата строител.

Собствениците твърдят, че имат всички законови основания, ако сметнат за нужно да си заградят парцела, което означава да отрежат достъпа освен на нас и на всички родители, ползващи уличката за да водят и взимат децата си от училище.

Според устройствения план улицата всъщност не трябва да преминава през това място. От фирмата, собственик на парцела обаче са категорични, че улицата няма да бъде нито застоявана, нито преграждана.

Яна Бодурова: "Хората нямат абсолютно никакво основание да се притесняват, че улицата ще бъде преградена, макар и законово тя да попада в нашия имот и да отсъства като улица в градоустройството на това място. Ние разбираме важността й и в никакъв случай няма да ограничим достъпа на живущите и хората до тази улица. За това и в момента проектът не обхваща тази част от терена ни."

От фирмата казаха, че още през месец септември са представили пред живеещите в квартала проекта за строеж, както и че разполагат с всички необходими документи и разрешителни.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Клуб „Иване, Иване“ ще празнува по стар стил
Клуб „Иване, Иване“ ще празнува по стар стил
Отстраниха от длъжност кмета на Пловдив Иван Тотев
Отстраниха от длъжност кмета на Пловдив Иван Тотев