В Кюстендил връчват наградата за живопис на името на Владимир Димитров-Майстора

Годишната национална награда за живопис на името на "Владимир Димитров-Майстора" ще бъде връчена в деня на неговото рождение на официална церемония в Художествената галерия на Кюстендил. Името на отличения художник ще стане ясно по време на самата церемония. Избраният най -добър живописец ще получи статуетка, диплом и парична награда.

от Ангелина Дочева
06:50, 01.02.2019
Чете се за: 00:43 мин.
Още

Националната награда за живопис беше възстановена след прекъсване от над 20 години по инициатива на Община Кюстендил, с участието на Съюза на българските художници и Министерството на културата.

От 2013г. насам с престижното отличие са награждавани Андрей Даниел, Свилен Блажев, Ивайло Мирчев, Станислав Памукчиев. проф. Николай Майсторов и АнетаДръгушано, чиито картини ще бъдат изложени по време на церемонията днес.

Валентин Господинов –директор на ХГ "Владимир Димитров-Майстора"-Кюстендил: Не е тайна за никой, че се награждават едни от най-големите имена в нашата изобразителна школа, които са на едно изключително европейско ниво.

Тази година, жури с председател Любен Генов номинира автори от цялата страна.

Валентин Господинов –директор на ХГ "Владимир Димитров-Майстора"-Кюстендил: Журито е изключително престижно. То се сформира от Съюза на българските художници, като всяка година е различно, като има само двама представители, които са всяка година, като единия от тях е председателя на Съюза на българските художници, а другия е представител на Община Кюстендил.

Според регламента на националната награда, лауреатът ще дари една своя творба за фонда на Кюстендилската художествена галерия.

Честванията по повод 137 г от рождението на Майстора ще продължат в едноименната къща-музей в с. Шишковци. Ще бъдат поднесени цветя пред паметника на Рисувача, както са го наричали жителите на селото.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Гледат мярката за неотклонение на Николай и Евгения Баневи
Гледат мярката за неотклонение на Николай и Евгения Баневи
Венецуела продава 15 тона злато на Обединените арабски емирства
Венецуела продава 15 тона злато на Обединените арабски емирства