НОВИНИ

Във видинското Ново село борят агресията в училище с народни танци

С народни танци борят агресията в училището във видинското село Ново село. Вместо да стоят в класните стаи, в голямото междучасие, всички са на танци в двора. Инициативата е на учениците, а учителите изцяло ги подкрепят.

bnt avatar logo
от Анжела Каменова
07:46, 14.03.2017
Чете се за: 00:56 мин.
Още

От близо месец всеки ден след звънеца в 9.30 ч. изнасят училищната уредбата и започват хората на двора. Идеята е на приятели, които решили да поиграят, докато слушали народна музика в голямото междучасие. Превърнали са хората в традиция.

Петьо Самуилов, зам.-председател на ученическия парламент в Ново село: Решихме просто така да се съберем да играем за удоволствие, което прерасна в по-голяма общност от хора и взехме решение всеки ден в голямото междучасие да играем народни танци, хора.
Мария Миткова, зам.-председател на ученическия парламент в Ново село: Всяко голямо междучасие ще излизаме, ще танцуваме за настроение, за релаксация и да ни е по-добре на всичките ученици.

Срещнали подкрепа сред учителите в училище.

Ирена Цветкова, директор на СУ "Св. Св. Кирил и Методий", с. Ново село: Изключително спонтанно възникна тази идея. Тя е изцяло на децата… Това за тях е своеобразният начин да се справим с агресията.

След голямото междучасие в Ново село, заниманията са с повече настроение. Намаляват конфликтите.

Петьо Самуилов, зам.-председател на ученическия парламент в Ново село: Всичко е за повдигане на духа, настроението на училището и може би с цел да намалим насилието, защото неудобно е да се биеш, когато звучи такава красива музика. Всички играят и са радостни и весели.

Хората на двора били изненада за селото, но всички ги приемат и поощряват.

Ирена Цветкова, директор на СУ "Св. Св. Кирил и Методий", с. Ново село: Питат се по между си какво се случва, какво се празнува в Ново село. И в последствие стана ясно, че нищо не се празнува в Ново село а това е обикновеният училищен живот.

Много от по-големите ученици в училището са самодейци в читалищните състави в селата, затова репертоарът им е предимно от местния фолклор. За да привлекат и по-малките, се стремят да го разнообразяват.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Избори 2017: Жорж Ганчев от Коалиция на недоволните
Избори 2017: Жорж Ганчев от Коалиция на недоволните
Снежна буря отложи срещата на Доналд Тръмп и Ангела Меркел
Снежна буря отложи срещата на Доналд Тръмп и Ангела Меркел