По-малко студенти ще приеме следващата учебна година Русенският университет?

С 300 студенти по-малко трябва да приеме следващата учебна година Русенският университет, ако влязат в сила новите правила за прием на първокурсници. В това число са и специалностите кинези- и ерготерапия, както и медицински сестри. Ръководството на Русенския университет, заедно с ректорите на още 6 висши училища от Североизточна България настояват, критериите да бъдат съобразени с регионалните особености.

от Даниела Василева
07:07, 14.03.2017
Чете се за: 00:46 мин.
Още

Критериите, посочени в проекта за постановление, облагодетелстват университетите в столицата и дискриминират висшите училища в страната. Според ръководството на Русенския университет, в основата трябва да е регионалната значимост, а не, например, размера на средната заплата, която в Русе е 796 лева, а за София – 1 300 лева.

Професор Христо Белоев недоумяваше и как, след като реализацията също е фактор, първокурсниците държавна поръчка във факултет „Обществено здраве” ще трябва да бъде намалени с 20 души.

чл. кор. проф. Христо Белоев – председател на Общото събрание: И не е ясно на каква база се получава намаляващия коефициент, тъй като медицински сестри и акушерки се търсят, глад има много голям. 0,8 е при тях, също странно се получава.

Наполовина ще трябва да бъде намален и приемът във факултета "Бизнес и мениджмънт", както и за общите инженерни специалности. А драстичното редуцирането на броят на студентите ще се отрази и на икономиката на града – годишно те внасят близо 50 милиона лева.

проф. Велизара Пенчева – ректор на Русенски университет „Ангел Кънчев”: И седемте ректора заявихме нашата готовност да се състави работна група, която да предложи съответно промени, които да отчитат регионалните различия… За тази година искаме тази промяна да не се прави в постановлението.

От Русенския университет казват, че ако критериите все пак се приемат, ще компенсират с платен прием. Но така ще бъдат ощетени студентите, които няма да могат да кандидатстват за европейски стипендии.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Шефът на КЗП Димитър Маргаритов: Търговията в интернет не е нещо опасно
Шефът на КЗП Димитър Маргаритов: Търговията в интернет не е нещо опасно
Всеки шести продукт у нас е с палмово масло
Всеки шести продукт у нас е с палмово масло