НОВИНИ

По-малко студенти ще приеме следващата учебна година Русенският университет?

С 300 студенти по-малко трябва да приеме следващата учебна година Русенският университет, ако влязат в сила новите правила за прием на първокурсници. В това число са и специалностите кинези- и ерготерапия, както и медицински сестри. Ръководството на Русенския университет, заедно с ректорите на още 6 висши училища от Североизточна България настояват, критериите да бъдат съобразени с регионалните особености.

bnt avatar logo
от Даниела Василева
07:07, 14.03.2017
Чете се за: 00:46 мин.
Още

Критериите, посочени в проекта за постановление, облагодетелстват университетите в столицата и дискриминират висшите училища в страната. Според ръководството на Русенския университет, в основата трябва да е регионалната значимост, а не, например, размера на средната заплата, която в Русе е 796 лева, а за София – 1 300 лева.

Професор Христо Белоев недоумяваше и как, след като реализацията също е фактор, първокурсниците държавна поръчка във факултет „Обществено здраве” ще трябва да бъде намалени с 20 души.

чл. кор. проф. Христо Белоев – председател на Общото събрание: И не е ясно на каква база се получава намаляващия коефициент, тъй като медицински сестри и акушерки се търсят, глад има много голям. 0,8 е при тях, също странно се получава.

Наполовина ще трябва да бъде намален и приемът във факултета "Бизнес и мениджмънт", както и за общите инженерни специалности. А драстичното редуцирането на броят на студентите ще се отрази и на икономиката на града – годишно те внасят близо 50 милиона лева.

проф. Велизара Пенчева – ректор на Русенски университет „Ангел Кънчев”: И седемте ректора заявихме нашата готовност да се състави работна група, която да предложи съответно промени, които да отчитат регионалните различия… За тази година искаме тази промяна да не се прави в постановлението.

От Русенския университет казват, че ако критериите все пак се приемат, ще компенсират с платен прием. Но така ще бъдат ощетени студентите, които няма да могат да кандидатстват за европейски стипендии.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Шефът на КЗП Димитър Маргаритов: Търговията в интернет не е нещо опасно
Шефът на КЗП Димитър Маргаритов: Търговията в интернет не е нещо опасно
Всеки шести продукт у нас е с палмово масло
Всеки шести продукт у нас е с палмово масло