НОВИНИ

Всеки шести продукт у нас е с палмово масло

Изследване на асоциацията “Активни потребители“ сочи, че във всеки шести продукт в магазините у нас кравето масло е заменено с рафинирано палмово олио. И употребата му все повече се налага, защото е близо 3 три пъти по-евтино. Какво представлява рафинираното палмово масло и заплашва ли нашето здраве? Потърсихме мнението на специалисти и потребители.

bnt avatar logo
от Петя Иванова
06:49, 14.03.2017
Чете се за: 01:05 мин.
Още

Глобите за производителите, които използват рафинирано палмово масло в продуктите си без да са го отбелязали на етикетите, е между 500 и 1500 лева. Според Агенцията по безопасност на храните обаче санкциите са прекалено ниски и трябва да бъдат увеличени тройно, тъй като заместването на кравето масло - особено в детските храни, създава потенциална опасност за здравето.

доц. Дарина Найденова - диетолог: Когато кравето масло бъде извлечено от млякото, за да се направи един продукт имитационен, и се замести кравето масло с палмово, нямаме нито Калции, защото се дръпва в процеса на обезмасляване, нямаме витамин А и нямаме и малкото витамин D и всъщност косвено можем да навредим на растежа.

Суровината намира приложение не само в млечната индустрия, но и в производството на бисквити, закуски, солети, сладолед, вафли и други лакомства. Задължението на производителите е да обявят присъствието ѝ в етикета. Потребителят трябва сам да прецени рисковете.

- Не, не си купувам, като видя, че има палмово масло! Просто съм чувала, че е вредно и се изненадвам, защо предлагат. - То трябва ли да бъде забранено в хранителните продукти? - Абсолютно, щом е доказано, че е вредно.

- Бих дала малко повечко пари, но да бъде истинско, а не фалшиво. - Смятате ли, че това, което пише на етикетите е истина? - Еми, някой път ни заблуждават, но какво да направим.

- Не, не бих си купил, въпреки че е по-евтино. Дълги години съм работил в млекозавод и знам за какво става въпрос. В България не се произвежда качествен кашкавал, няма да казвам фирма, но няма такава която да произвежда от 100 процента мляко.

Според диетолога Дарина Найденова, има начин да се погрижим за своето здраве.

доц. Дарина Найденова - диетолог: Алтернативата е да се върнем към някои домашно приготвени сладкиши, а другата са малките фурни, където продават по бутикови продукти, но пък са с по-висока цена. За съжаление никога евтиното не излиза по-добре за здравето.

Когато не е рафинирано, палмовото масло съдържа редица полезни витамини и е широко използвано в националните кухни в Африка и Латинска Америка.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
По-малко студенти ще приеме следващата учебна година Русенският университет?
По-малко студенти ще приеме следващата учебна година Русенският университет?
Операции за контрол на пътното движение в Европа
Операции за контрол на пътното движение в Европа